Dit warme ontbijt is wellicht niet iets wat je elke dag maakt, maar zo nu en dan pannenkoeken als ontbijt is heerlijk. En het is wel een specifiek recept voor als je al zuurdesembrood maakt. Eventueel kan je er een grotere hoeveelheid van maken om ‘s avonds te eten of voor meerdere dagen te bakken. Afgekoelde pannenkoeken als ontbijt zijn trouwens ook heerlijk. Volgens de TCM ontbijtregels eet je het liefst een warm ontbijt, maar als second best is afgekoeld ook mogelijk. Als ‘t maar niet ijskoud is.
Wil je fruit toevoegen aan je pannenkoek zorg er dan voor dat dit gekookt is en niet net uit de friezer komt of rauw is. Rauw fruit is energetisch heel koud, net als bevroren fruit, en dat wil je ‘t liefst vermijden voor je ontbijt.
Nog even kort waarom de TCM een warm ontbijt boven een energetisch koud ontbijt verkiest. Tussen 7:00 en 11:00 is de toptijd van de Maag en de Milt volgens de orgaanklok. Deze organen helpen bij ‘t maken van Qi. De Maag is te vergelijken met een pan op het fornuis. Het vuur is het spijsverteringsvuur wat tussen de Nieren zit volgens de TCM. De Milt transformeert jouw ontbijtje in Qi voor de rest van de dag.
Gooi je dus ‘s ochtends iets kouds in de pan, je Maag, dan zal ‘t vuurtje opgestookt moeten worden om ‘t genoeg op te warmen voor verdere vertering. Om het vuurtje op te stoken is ook weer Qi nodig. Zonde dus als je hier meteen al een beetje energie mee verliest, niet waar?
Naast het verwarmen, om de vertering te ondersteunen, kan je af en toe ook ingrediënten toevoegen waar al een soort voorvertering heeft plaats gevonden. Zoals bij zuurdesem. Door bloem te met water te laten staan gaat ‘t fermenteren en krijg je na een aantal dagen een desemstarter. Een deel van de suikers in het graan wordt omgezet in goede, licht zurige bacteriën. Bij ‘t maken van zuurdesembrood gooi je steeds een deel van de starter weg, maar dit kan je vervolgens gebruiken om pannenkoeken mee te bakken. Door de fermentatie ontstaan er goede bacteriën, maar in het bakproces zal je die weer verliezen door de hitte. Dus de zuurdesempannenkoeken zit geen probiotica. Daar zal je toch de Kombucha of miso voor moeten toevoegen aan je maaltijden.
Ingrediënten:
2 eieren
100 gr melk (of rijstemelk of andere plantaardige melk)
200 gr zuurdesem discart
Snuf zout
Bloem tot je het beslag dik genoeg vindt (zo doe ik ’t meestal namelijk 😉
Bereidingswijze:
Roer de eieren, melk en zuurdesemdiscart door elkaar.
Voeg vervolgens een snuf zout en de bloem toe tot je ‘t beslag dik genoeg vindt.
Bak de pannenkoeken in de boter in een hete pan en voeg tijdens het bakken eventueel appelschijfjes en kaneel, rozijnen of spek toe. Als toevoeging kan je nog wat gekonfijte gember of gembersiroop of honing naar smaak toevoegen.
Smakelijk!!