Rug

Zelfhulp bij rugpijn

Er zijn verschillende soorten rugpijn. De plek waar de rugpijn zit bijvoorbeeld. Of je nu last hebt van je onderrug of tussen je schouderbladen; het is vaak een heel ander gevoel. Onderin kan al ontstaan bij het wakker worden en voelt dan heel stijf. Maar het kan ook pas aan het einde van de dag een zeurend gevoel zijn wat door vermoeidheid komt. In deze blog ga ik het hebben over zelfhulp bij rugpijn.

Heb jij wel eens last van rugpijn? Waar zit de pijn dan? En wat doe je er zelf aan? Wacht je meestal tot het zoveel pijn doet voordat je eens een keer er iets aan laat doen? We worden hier in het westen opgevoed met: zeur niet zo, gaat wel weer over en in veel gevallen ook waar. Bij een verkoudheid of een griepje is dat natuurlijk ook zo. Je gaat veel slapen en door de rust krijgt je lichaam de kans de griep eruit te werken en vervolgens te herstellen. Blijf je doorwerken met griep dan kan het langer duren voor het over is, of het komt sneller weer terug, doordat je immuunsysteem niet genoeg rust gehad heeft.

Wat kan je zelf doen?

Als je door je rug gegaan bent, bij het tillen van iets zwaars of bij een onverwachte beweging bijvoorbeeld, kan je je lichaam helpen meteen iets aan de pijn te doen. Niet twee dagen wachten. Nee, meteen wat doen!

Ik weet uit mijn theater carrière dat als een danser of acteur door z’n enkel is gegaan tijdens de voorstelling er na afloop METEEN! een zak ijs opgaat.
Ben je door je rug gegaan dan is het wel prettig om de spieren daar wat te laten ontspannen. Een warme kruik of pittenzak kan heel goed helpen, maar ook wrijven over de pijnlijke plek helpt. Dit zorgt er allemaal voor dat de energie en doorbloeding in gang gezet wordt en dat is precies wat je wil bereiken. En zorg dat je in beweging blijft zonder het te veel te belasten.

Bij rugpijn kan Shiatsu-therapie heel goed helpen. De verkrampte spieren om de pijnlijke plek krijgen even rust en tegelijk wordt de blokkade die de pijn veroorzaakt door de massage aangepakt. Als je er snel bij bent zal de pijn ook snel voorbij zijn. 

Wil je meer informatie over zelfhulp bij rugpijn of heb je vragen over een behandeling? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *