litteken acupunctuur

Wist je dat littekens klachten kunnen geven?

Wist je dat littekens klachten kunnen geven? Veel mensen weten dit niet. Ook littekens die er al jaren zitten kunnen nog steeds klachten geven. Dat zie ik ook vaak terug in mijn praktijk. Men komt voor een bepaalde klacht en bij het invullen van het intakeformulier blijkt dan dat er een litteken aanwezig is. Zo’n litteken kan invloed hebben op de gewrichten, pezen, spieren, organen, slijmvliezen en ook de meridiaan stroom. Misschien voelt het litteken zelf wel anders dan de rest van de huid er omheen. Pijnlijk of juist gevoelloos; jeukt ’t of voelt het meer gespannen.

Laten we de 3 veel voorkomende littekens in mijn praktijk eens onder de loep leggen

1. Keizersnee

Litteken acupunctuur

Om te behandelen is dit wel mijn persoonlijke favoriet. Een keizersnee geeft lichamelijke klachten, maar ook mentaal doet het veel. Gedachten als: Het is niet mooi of er zit een heel verhaal achter met niet altijd even fijne of angstige momenten die je liever wegstopt. Dus naast het behandelen van het litteken wordt het mentale deel ook meegenomen. Een paar behandelingen kunnen al veel verandering teweegbrengen. Je kan je al een stuk beter voelen en er minder bij stilstaan dat de klachten er zijn. Dat alleen al is toch heel prettig?

De operatie van een keizersnee is een grote operatie en er wordt veel van alle organen en weefsels gevraagd tijdens het herstel. Op de plek van het litteken is de doorbloeding verminderd, waardoor het genezingsproces wordt vertraagd en het geeft druk op de orgaansystemen. Aan de buitenkant kan het er na een jaar mooi geheeld uitzien, maar ondertussen is er van binnen nog van alles gaande. Eigenlijk is het zichtbare litteken het topje van de ijsberg.

Enkele klachten die je bijvoorbeeld kan ervaren zijn: een trekkend gevoel, zeurende pijn in de onderrug en problemen met de rompstabiliteit en bekkenbodemklachten. Ook verder van het litteken vandaan kunnen klachten ontstaan en dan sta je er zelf misschien helemaal niet bij stil dat dit komt door het litteken. Nekklachten, druk op de borst en benauwdheid zou je kunnen ervaren.

2. Appendix operatie

De appendix of blindedarmoperatie is er een die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Misschien heb je dus wel als kind deze operatie ondergaan en ervaar je nu pas klachten waarvan je geen flauw idee had dat dat door het litteken komt. Als je als kind een litteken oploopt kan dat, doordat je nog in de groei bent, ervoor zorgen dat je de pijn van het litteken misschien wel een stuk verder van het zichtbare litteken voelt.

Mocht je klachten ervaren die vooral aan de rechterkant van je lichaam te voelen zijn dan is het goed mogelijk dat het litteken de boosdoener is en nog ‘stoort’ zoals de Chinese Geneeswijze dat noemt. Chronische nek- en schouderpijnen, irritatie van de darm, buikwand, de regio van de rechtereierstok. Je kan het gevoel hebben dat je diafragma gespannen is wat gevolgen heeft voor de maag. Verteringsproblemen, boeren of misselijkheid zijn klachten die bij een verstoring in de maag horen.

3. Knieoperatie

Een knieoperatie, waarvan de littekens bijzonder klein zijn en zelfs bijna onzichtbaar, geeft vaak nog klachten. Misschien voel je wel weer dezelfde klachten als die je voor de operatie had. Dit kan het geval zijn na een kijkoperatie waarbij uiteindelijk niets gevonden is.

Als de meridiaan stroom al een tijd gedeeltelijk geblokkeerd is zal de energie moeilijk kunnen doorstromen en vroeger of later de volgende klachten geven. Kuitkramp, stijfheid van het bovenbeen, pijn in de heup of lies, stijfheid of zwakte van de knie, mobiliteitsproblemen. En dat zijn nu juist de klachten die je niet wil hebben en waarvoor je naar de dokter ging. Misschien slaap je er ook wel slecht van, omdat je vaak wakker wordt van de pijn of kan je alleen maar slapen met een kussentje tussen je knieën om die pijn maar niet te hoeven voelen.

Wat kan je verwachten als je een litteken laat behandelen?

Shiatsu massage

Houd ten eerste in gedachte dat pijn die al een tijd aanwezig is niet zomaar de volgende dag over is. Bedenk wat jouw gezondheid en de pijn die je ervaart je waard is om mee aan de slag te gaan. Ben je bereid zélf aan de slag te gaan met de gereedschappen die ik soms meegeef, tips of oefeningen die je krijgt? Het zal op z’n minst 2 tot 4 behandelingen duren voor je gaat merken dat jouw lichaam er mee aan de slag gaat. Het zelfhelend vermogen wordt door Shiatsu en Japanse acupunctuur technieken aangesproken en dat heeft soms ook wat tijd nodig. Bovendien is er vaak meer aan de hand dan de klacht waarvoor je komt waardoor eerst de kleinere klachten oplossen. Dat is mooi meegenomen toch?! Frustratie of angst die vaak gepaard gaan met een klacht zitten soms je helingsproces in de weg, maar door de behandelingen zal dat verdwijnen en kan je herstellen.

Wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Lees meer over het behandelen van littekens op deze pagina of vul het contactformulier op mijn website in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *