Vlierbloesemlimonade

In de lente staat de Vlier in bloei. Hét moment om bloemen te plukken en een lekkere vlierbloesemsiroop van te maken. Waarom zou je deze bloemen plukken? Ten eerste helpt het om hooikoortsklachten te verminderen en is de smaak echt heerlijk zacht en licht zoet. Daarnaast kan je de bloemen voor allerlei andere recepten gebruiken. Natuurlijk kan je ook in de meeste bio winkels deze siroop of limonade kopen, maar als je het zelf maakt kan je het maken zoals je het zelf wil en heb je invloed op de smaak.

Waar begin ik als ik wil plukken?

Ben je nog niet zo bekent met hoe de bloem van de vlier eruit ziet en waar deze dan groeit en bloeit dan zou ik je aanraden om eens te kijken op de wildplukwijzer Hierop vind je plekken die door anderen zijn opgegeven als wildplukplaats. Maar als je eenmaal weet hoe de bloem eruit ziet (en ruikt!) zal je merken dat deze overal te vinden is. Dus een wandelingetje door de buurt loont de moeite.  

Het recept

Ingredienten:

  • 20 vlierbloesemschermen (pluk grote schermen waarvan alle bloempjes open en wit zijn. In mei heb je de meeste kans)
  • 1 citroen (biologisch)
  • 50 gram suiker (of iets meer naar smaak)
  • 1,5 liter water

Bereiding:

Boen de citroen schoon, snijd in plakken en doe in een kom.

Maak de bloesem los van de grotere takjes (die smaken minder lekker). Niet afspoelen want dan spoel je ook veel pollen weg waar nu juist de smaak in zit.

Voeg suiker samen met de bloesem en de citroen en overgiet alles met kokend water en laat een dag staan. Ik voeg heel weinig suiker toe vergeleken met andere recepten. Als je het niet zoet genoeg vind kan je later nog wat toevoegen.

Zeef de limonade en giet het in een fles en zet koud.

Achtergrond:

Vlierbloesem thee of limonade kan helpen hooikoorts te verminderen. Maar… dan kan je het beste beginnen in november met het drinken van elke dag een glas thee of limonade. Het versterkt zo de slijmvliezen van te voren.

Vlierbloesem helpt goed bij verkoudheid, griep, slijmvliesontsteking, is slijmoplossend en vocht afdrijvend.

Als je dit recept eens hebt gemaakt kan je volgende keren gaan variëren met de ingrediënten om je eigen smaak te bepalen.

Hooikoorts

Het voorjaar en de zomer zijn de seizoenen waarin men veel last kan hebben van hooikoorts. Een vervelende allergie die veel vermoeidheid, niezen en jeuk kan geven. Nu kan je, als je toch aan het plukken bent, meer bloemen meenemen en in porties invriezen. Haal in november een portie bloemen uit de vriezer. Laat niet ontdooien maar gooi het direct met de andere ingrediënten in een kom. De herfst is het ideale seizoen om je hooikoortsklachten aan te pakken en zorgen dat je er komende lente minder last zal hebben. Voorkomen is beter dan genezen! De herfst is ook het seizoen dat het Metaal element het sterkste is. Hieronder vallen ook de longen. Naast het versterken van de slijmvliezen met vlierbloesem kan Shiatsu ook aanvullend helpen de hooikoortsklachten in de lente te verminderen. En bij de longen horen de luchtwegen, neus en neusholtes. Door ze dus op dat moment te versterken