no challenge no change

Vermoeidheid door Damp en hoe helpt de Chinese voedingsleer?

no challenge; no change

Dit gezegde zingt nog af en toe rond in mijn hoofd. Ik hoorde ‘t voor ‘t eerst tijdens de handstandlessen die ik een tijd gevolgde. De leraar riep dit regelmatig als ‘t even zwaar werd tijdens een van zijn oefeningen. Wil je iets bereiken dan zul je er ook iets voor moeten doen. Voor een handstand zijn dat oa. eindeloze core-oefeningen en oefeningen om je schouders sterk en tegelijk lenig te maken. Tijdens de behandelingen kom ik ‘t ook geregeld tegen. Als iemand bij mij komt voor Shiatsu, met een bepaalde klacht zoals vermoeidheid, kan ‘t ook zijn dat ze nog iets kunnen aanpassen in hun voedingspatroon bijvoorbeeld. De Chinese voedingsleer geeft daarin handvatten.

Aanpassingen daarin kunnen een grote uitdaging zijn. Helemaal als ‘t betekend dat je kaas en andere melkproducten beter even een tijd kan laten staan terwijl je dat echt heel graag eet. Breiige ontlasting of opgeblazen buik, brainfog, vermoeidheid, weinig eetlust, aversie tegen regen, weinig dorst, zware ledematen of hoofd, moeite om gewicht te verliezen, oedeem, acne, gezwollen gewrichten, zijn tekenen dat er Damp in het lichaam aanwezig is. Damp zegt, volgende de Chinese voedingsleer, eigenlijk dat de vertering niet optimaal werkt waardoor er een deel niet verwerkt wordt en achterblijft. Vergelijk Damp met de aangekoekte kaas in een lege fonduepan. Als je naar de elementen kijkt hoort de vertering bij het Aarde-element. Als daar te veel vocht (Water) bijkomt krijg je blubber of schimmels. Niet optimaal…

Als je hier last van hebt en veel Dampvormende voedingsmiddelen eet als: melkproducten, rauwe groentes en fruit, citrus/tropische vruchten dan wordt ‘t misschien tijd voor wat aanpassingen. Begin klein, stap voor stap iets veranderen zal er voor zorgen dat je ‘t volhoudt en er meer profijt van hebt dan alles tegelijk willen veranderen.

no challenge no change

Zo stopte ik tijdens de opleiding na een paar lessen over de Chinese voedingsleer, een maand radicaal met het eten van kaas en andere melkproducten. No challange, no change. Toen ik, na die maand, weer een blokje kaas nam op een feestje merkte ik opeens wat het voor mijn systeem deed. Het blokje kaas voelde werkelijk als een steen in mijn maag. Ik voelde direct de vermoeidheid toeslaan, omdat mijn lichaam moeite had ‘t te verteren. Sindsdien voel ik beter aan wanneer ik te veel melkproducten heb gehad en ik weer even zonder moet. 

Wat kan je ‘t best eten als je van Damp af wil?

Om Damp te verminderen helpt ‘t uiteraard om minder te eten van Dampvormende voeding. Naast wat ik eerder al noemde zijn deze voedingsmiddelen ook Dampvormend: ijs, boter en vet vlees, bewerkte voeding, suiker. Ga ‘s na of je veel Dampvormende voedingsmiddelen eet en hoe vaak. 

Naast minderen kan je ook voeding toevoegen waarvan de werking is dat Damp vermindert kan worden volgens de TCM. Hiervoor kan je oa. denken aan:

  • adzuki- of mungbonen, zwarte of bruine rijst, volkoren granen, gierst, boekweit, bone broth,
  • koriander, steranijs, oregano, rosemarijn, nootmuskaat, gember, kardemom,
  • ui, pompoen, zoete aardappel, venkel, gekookte kool, mais, daikon.

Dus als ‘t buiten veel regent of je omgeving veel vocht bevat of als je een tijd veel Dampvormende voeding hebt gegeten en je voelt dat klachten toenemen dan kan je jezelf weer versterken door lekkere maaltijden te maken met Dampreducerende voedingsmiddelen.

Suggesties:

Boekweitpannenkoeken met gekookt fruit

Misosoep met daikon, mais en een gekookt ei

Gierstsalade met mais, zoete aardappel en gerookte kip

Kruidenthee van kardemom, kaneelstokje, verse gember.

Laat die Hout-energie stromen voor wat extra creativiteit! Kijk hier voor recepten volgens de Chinese voedingsleer.