Shiatsu

Maak kennis met shiatsu massage

ShiatsuWat is Shiatsu massage nu eigenlijk? Shiatsu is een oude Japanse massagevorm waarbij de blokkades in de meridianen (energiebanen) worden opgelost door middel van een drukpuntmassage. De punten op de meridianen worden gestimuleerd door vingerdruk. Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Shi = vinger. Atsu = druk. Zelf vergelijk ik deze massagevorm ook wel eens met acupunctuur zonder naalden. Met mijn vingers, duimen handpalmen, ellenbogen en soms zelfs knieën of voeten, geef ik druk op de meridianen. Door de drukpunten te activeren zal de Qi (energie) gaan stromen waardoor het zelf helend vermogen van het lichaam aangesproken wordt en aan de slag kan met het helingsproces. Naast druk gebruik ik ook graag strekkingen en rotaties om de circulatie in de meridianen te verbeteren. 

Na het voelen van de pols en zones op de buik (Hara), waarop ik de energie in de meridianen kan checken, ga ik behandelen. Over de jaren heen is mijn intuïtie sterk ontwikkeld en kan ik dat gebruiken samen met mijn kennis om zo de behandeling aan te passen op jouw behoeften. Echt maatwerk

Waar helpt shiatsu massage bij?

  • Stress
  • stramheid
  • gespannen spieren
  • hoofdpijn
  • enz.

Shiatsu massage kan helpen lichaam en geest in balans te brengen of samen te brengen als ze van elkaar verwijdert zijn geraakt. Shiatsu is veel meer dan alleen een fysieke massage. Het is een energetische massage met een holistische benadering. Door het lichaam te masseren zullen ook diepere lagen aangesproken worden. Bij de een is een klacht puur fysiek door bijvoorbeeld overbelasting tijdens sport of werk. Bij de ander is de pijn
ontstaan door een gebeurtenis uit het verleden of emoties die ergens zijn opgeslagen in het lichaam waardoor de vrije Qi-stroom geblokkeerd is geraakt. Emoties zijn namelijk ook energie. Denk maar aan de energie van boosheid of vreugde. Of je nu op zoek bent naar verlichting van pijn, ontspanning, onderhoud of gewoon tijd voor jezelf; Shiatsu geeft precies wat jij nodig hebt.

Hoe is shiatsu ontstaan?

We spoelen de tijd even een paar duizend jaar terug in het land van de Rijzende Zon, waar thee zetten een kunstvorm is en waar Bosbaden (Shinrin Yoku) door de overheid vergoed wordt; Japan. Shiatsu werd onder andere gegeven door blinde Shiatsu therapeuten die de Qi goed konden voelen waardoor ze de juiste drukpunten konden masseren en daarmee de Qi een zetje konden geven in de goede richting. Naast Japanse massage therapeuten werd Shiatsu ook gegeven door martial artists. Technieken uit de Japanse vechtsporten komen enigszins overeen met die van Shiatsu, want tijdens een behandeling gebruik je als het ware je hele lichaam om druk te geven. Gebruik zo min mogelijk kracht om toch te bereiken wat je wilt bereiken. Minimum input, maximum output. Het klinkt ook bijna als een vechtsport, maar dan een heel stuk ontspannener. Traditioneel wordt een massage op een futon gegeven op de grond en kan je je kleding gewoon aanhouden.