Voordelen van een Shiatsu onderhoudsbehandeling?

Geef jij de voorkeur aan een Shiatsu behandeling als onderhoud of kom je liever pas als de klacht al té erg geworden is?

Ik geef je even wat bedenktijd…..

Shiatsu therapie

Hopelijk kies je voor de Shiatsu onderhoudsbehandeling. Dit heeft namelijk een paar voordelen.

  • De klacht(en) die ontstaan kunnen sneller worden aangepakt als je toch een behandeling in het verschiet hebt staan.
  • Heb je wel klachten die, door bijvoorbeeld zwaar werk, toch in meer of mindere mate aanwezig zullen blijven? Dan is een onderhoudsbehandeling goed om jouw lichaam te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de klachten niet erger of ondragelijk zullen worden.
  • Als je niet persé klachten hebt zal de behandeling hetgeen doen wat jouw lichaam ’t meest nodig heeft.

Geregeld een Shiatsu onderhoudsbehandeling ondergaan is niet alleen een cadeau aan jezelf; het past ook erg bij hoe ze in China omgaan met de Chinese Geneeskunde en hun lichaam. ‘Voorkomen is beter dan genezen.’ Van jongs af aan leert men daar wat er qua kruiden past bij jouw constitutie. Of wat je moet eten om gezond te blijven. Of dat je altijd een jas of sokken moet dragen om je lichaam warm te houden om de koude geen vat op je te laten krijgen.

Hoe langer je wacht met een klacht, (hee, dat rijmt) hoe langer ’t ook zal duren voor deze weer verdwenen is. Mijn eerste advies is dan ook, als je dit nu leest, probeer zo snel mogelijk zelf iets aan een klacht te doen. Masseren, strekken, verwarmen met een pittenzak. Afhankelijk van de klacht zijn dat de eerste acties die je zelf kan doen. Een beetje voelen wat jouw lichaam nodig heeft helpt daarbij.

Hier in het Westen zijn we opgevoed met het idee dat het wel weer vanzelf overgaat. Soms wordt je bij de huisarts ook weer naar huis gestuurd om ’t nog even aan te kijken. En in sommige gevallen gaat ’t dan weer over.

Dit staat wel haaks op hoe er in de Chinese Geneeskunde naar een persoon gekeken wordt. Dat is veel Holistischer en zowel lichaam als geest worden meegenomen in een behandeling.

Waar komt de klacht vandaan? Alle symptomen die jij hebt vertellen namelijk iets over de staat waarin jouw balans zich bevindt. Is de weegschaal net een beetje naar links gezakt en heb je nog maar een paar symptomen of is’ie al een stuk verder gezakt en heb je een hele lijst. Door al die symptomen in te delen bij het element waar ’t bij hoort wordt duidelijk welk element ondersteuning kan gebruiken zodat de klacht zal verminderen of zelfs verdwijnen? Al hoor ik wel steeds meer geluiden dat de reguliere zorg ook meer holistisch gaat kijken en behandelen. We gaan vast een keer van regulier vs. alternatief naar regulier vs. complementair. Zou toch mooi zijn als de verzekeraars een pakket aanbieden met complementaire zorg. Zorg die ondersteund in wat de persoon nodig heeft.

Een Shiatsu onderhoudsbehandeling is goed voor je, omdat we tijdens ons leven door allerlei fases heen gaan. Fases waarin je gezondheid kan veranderen. Zo hebben vrouwen een cyclus van 7 jaren waarna er weer iets kan veranderen en mannen om de 8 jaar ongeveer. ‘T hangt samen met jouw constitutie. Hoe sterk ben je en wat heb je allemaal meegekregen van je ouders en voorouders? Want ook dit kan meegenomen worden tijdens een behandeling. Dit verteld namelijk van alles over jouw zwaktes.  Of dit nu lichamelijk is of geestelijk. Heb je een hele waslijst met kwaaltjes of heb je eigenlijk nooit ergens last van?

Zo kon ik jaren prima toe met af en toe een Shiatsu behandeling. Zeg 4 per jaar. Maar sinds een jaar heb ik toch echt elke maand een behandeling nodig aangevuld met Chinese kruiden. Dit omdat mijn zwaktes nu naar boven komen en ik merk dat de ondersteuning zorgt voor een betere gemoedstoestand en meer energie.

Waar heb jij last van? Wat zou jij willen aanpakken met Shiatsu?