Schouder- en rugklachten

In mijn praktijk en tijdens het geven van stoelmassages op kantoren kom ik vaak schouder- en rugklachten tegen. Als je veel achter de pc of laptop werkt dan beweeg je vaak weinig, je zit lang in een houding. Zo kan je rug snel vermoeid voelen of ontstaat pijn doordat er weinig bewogen wordt.

Per persoon kan het verschillen waar je last krijgt. Sommige mensen krijgen aan het einde van de dag last van hun onderrug. Dit hangt vaak samen met vermoeidheid.

Een andere groep heeft vooral last boven in de rug tussen de schouderbladen. Deze groep zit ook vaak met hun neus in de pc met opgetrokken schouders. Een soort actiestand. Deadlines moeten gehaald worden, er ligt nog een hele berg werk die af moet. Ook zie ik vaak dat mijn de signalen die het lichaam geeft genegeerd worden. Luister jij goed naar je lichaam en handel jij er dan naar?

wat kan ik zelf doen om minder klachten te krijgen?

Zelf kan je al veel doen om te voorkomen dat je klachten krijgt. Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld ook lijden tot RSI-klachten in de armen en handen. Maar ik zie ook vaak dat men er hoofdpijn van krijgt. Voorkomen is beter dan genezen. En dat is ook de onderliggende filosofie van de Chinese Geneeskunde; je zorgt dat je geen klachten krijgt en als je die dan toch krijgt doe je er direct iets mee, zodat het ook weer snel oplost.

Nu ben ik groot fan van rekken en strekken. Ook tussen je werkzaamheden door! In het filmpje hiernaast laat ik een aantal oefeningen zie die je kan doen als je veel achter een pc werkt.

Verder kan je uit kleine glazen drinken, zodat je vaak op moet staan om het bij te vullen. Als je op deze momenten ook gelijk even de tijd neemt voor een korte oefening dan helpt dit al enorm.

Shiatsu bij schouder- en rugklachten

Naast dat je zelf al veel kan doen om klachten te voorkomen ondersteunen Shiatsu behandelingen hierbij. Samen zorgt het dat je ontspannen aan de werkdag kan beginnen en beter naar je lichaam kan luisteren. Zeker als je veel achter de pc zit ben je vaak meer met je hoofd aan het werk en wordt het lichaam nog wel eens vergeten. Door Shiatsu word je weer bewust van je lichaam en wat daar speelt. Zo leer je te luisteren naar je lichaam en kan je beter aanvoelen wat het nodig heeft op momenten dat er pijn ontstaat. Nog een fijne bijkomstigheid is dat je even helemaal niks hoeft tijdens een behandeling. Heerlijk toch?!