Shiatsu massage

Punten in het lichaam

Punten in het lichaam zijn belangrijk bij het geven van een Shiatsu-behandeling. Je kunt er blokkades in een meridiaan mee opheffen, hitte of koude mee uit het lichaam drijven of juist zorgen dat er bloed wordt aangemaakt. Vaak kan je de punten die aandacht nodig hebben zo vinden, omdat er een kuiltje zit of juist een bobbeltje. Als je jezelf wel eens masseert dan kom je misschien ook wel zo’n plekje tegen. Masseer dat dan met extra aandacht of masseer dat wat vaker dan de rest.

Punten been

Elke meridiaan die ik tijdens een behandeling aanraak zorgt dat het bijbehorende orgaan zijn werk gaat doen. Voorbeeld: Vermoeidheid kan komen doordat je te weinig bloed hebt. De Milt is mede verantwoordelijk voor het aanmaken van bloed; volgens de Chinese geneeswijze. Dat betekent dus dat als de Milt-merididaan wordt gemasseerd er daarna meer bloed aangemaakt kan worden door de Milt. Je geeft als het ware het lichaam een zetje in de goede richting. En daarna pakt het zelfhelend vermogen in jouw lichaam het op.

Op zo’n meridiaan zitten de punten die allemaal hun eigen werking hebben. Bij acupunctuur wordt daar veel gebruik van gemaakt en zelf neem ik regelmatig punten mee die voor een bepaalde persoon goed helpen of ik plak er een verblijfsnaaldje op om het punt langer te stimuleren.

Werking EHBO punten

Een bloeding: bijvoorbeeld een bloedneus, kan stoppen door Milt 1 in te drukken. Milt 1 zit net naast de nagelhoek van de grote teen aan de buitenkant. (De kant waar niet de rest van je tenen zitten.)

De hik: probeer het dan eens te stoppen met Maag 12. Die zit boven het sleutelbeen, ongeveer op de tepellijn. Als je over je sleutelbeen heen schuift, met je vinger van buiten naar binnen, dan kom je op een gegeven moment een kuiltje in het bot tegen. Daarachter zit het punt.

Punten arm

Flauwvallen: Duw of bijt op beide kanten van de pinknagelhoekjes. De punten die je dan aanraakt horen bij de Dunne Darmmeridiaan en de Hartmeridiaan. Dunne Darm 1 zit aan de buitenkant en Hart 9 zit aan de binnenkant van de hand

Natuurlijk kan je proberen deze punten te gebruiken om iets op te lossen, maar soms is er meer aan de hand, waardoor dat ene puntje niet genoeg in werking kan zetten om het helemaal op te lossen. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *