Reishi

Planten en zwammen als geneeskunde

Planten en zwammen

Europese Berenklauw zaden

De afgelopen maanden ben ik enorm bezig met plantjes en paddenstoelen zoeken in het wild. En vervolgens ook plukken om bij de maaltijden te gooien als smaakmaker of als groente(soep) te eten. De wilplukopleiding van Casa Foresta is echt een aanrader.

De natuur heeft enorm veel te bieden. Zo kan je je gebakken ei in de vroege lente opleuken met de Daslook die als een van de eerste kruiden na de winter uit de grond omhoog komt. En in de zomer kan je de bloempjes van de Wilde peen over het ei gooien of in een dressing voor een salade. Zo eet je ook met de seizoenen mee. Iets wat we een beetje kwijt geraakt zijn doordat alles het hele jaar door te verkrijgen is. Want aardbeien horen voor mij bij de zomer en niet bij het Kerstdiner. De thermische werking van aardbeien is verkoelend en dat kan je in de zomer soms goed gebruiken als de buitentemperatuur hoog is. In de winter is er al veel kou en wil je dat liever niet versterken met koude voedingsmiddelen. In de zomer maak ik al jaren graag limonade van vlierbloesem. Hier vind je ’t recept.

Medicinale paddenstoelen

Als aanvulling op de wildplukopleiding volgde ik nog een bijscholing medicinale paddenstoelen. Ik hing aan de lippen van Peter van Ineveld; een wandelende paddenstoelen encyclopedie. Het is bijzonder wat deze paddenstoelen voor mensen kunnen doen. MAAR… Zei hij: ‘Baadt ’t niet dan schaadt ’t wel.’ En: ‘Je moet de ziel van de paddenstoel leren kennen.’ Mooi vond ik dat de paddenstoel ook op een energetische manier zijn werk kan doen. De dingen die je niet ziet of vast kan pakken fascineren me bijzonder. Daar wil ik meer van weten en ga er waarschijnlijk komend voorjaar nog een bijscholing in volgen om ’t als aanvulling op de Shiatsu behandelingen aan jou te kunnen geven als advies.

Reishi

Bovendien heb ik thuis ook een paar groeizakken met Reishi paddenstoelen staan waar ik nu, van de eerste oogsten, een dubbeltinctuur aan ’t maken ben. Daarvoor laat je de gedroogde Reishi eerst een aantal weken in alcohol staan en vervolgens kook je de paddenstoelen die je uit de alcohol zeeft ook nog eens om andere werkzame stoffen eruit te halen. Dit voeg je bij elkaar en voilà; klaar is Kees.

Kombucha

Naast de planten en paddenstoelen zorg ik ook nog voor Coby de Scoby. Ook een soort zwam. SCOBY = Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Hier maak ik Kombucha mee. Kombucha is gemaakt van zoete thee. Van de zoete thee die ik toevoeg aan de Scoby maakt zij dan weer een wat zuurder drankje waar, door het fermentatieproces, pro-biotica in ontstaan. Het leuke is dat Kombucha oorspronkelijk uit China komt. En uiteindelijk via Japan naar Rusland en Duitsland kwam in het begin van de 20ste eeuw. Kombucha zelf maken is vooral leuk en lekker (als je ’t niet te lang laat fermenteren).

SCOBY

Kombucha heeft een kalmerend effect op de Lever en Galblaas systemen volgens de TCM. Het helpt om Hitte te verlichten en gestagneerde Qi te bewegen. Maar het kan voor sommigen té verkoelend zijn als er te veel Koude is of als je overgevoelig bent voor alcohol.  

Zelf ben ik dus terug naar de natuur aan ’t gaan. De Chinese Geneeskunde is immers een natuurgeneeskunde uit het Oosten, maar hier in het Westen hebben we die natuurlijk ook. Hoe ver sta jij van de natuur af? Zou je een stapje dichterbij kunnen doen om ook de voordelen ervan te plukken (ha!) naast de reguliere geneeskunde?