Ontbijtrecept multigranen congee
Ingrediënten:
- Oranje linzen
- Zwarte (kleef)rijst
- Gierst
- Boekweit
- Zonnepitten
Zelf toevoegen naar smaak:
- Water of (plantaardige) melk
- Noten
- Rozijnen, gojibessen, jujube
- Kaneel, gember, kardemom, kruidnagel
- Fruit om mee te koken of te bakken (appel/peer/bessen)
Hartige versie:
- Paddenstoelen gebakken
- Zeewier (dulce of hiijki)
- Geroosterd sesamzaad of tahini
Bereiding:
- Neem 1 deel multigranen en 2,5 deel water.
- Kruiden toevoegen naar smaak: gember en kaneel (verwarmende kruiden)
- Goji bes, jujube dadel toevoegen (Bloedopbouwend)
- Kook de mix in 20 á 30 minuten gaar.
- Voeg na het opdienen honing toe naar smaak en wat geroosterde noten
*Maak de mix zelf thuis bv. door de boekweit korrels eerst even roosteren (of Kasha te kopen = al geroosterd)
Eventueel kan je er naar smaak haver, Jobs tranen, sorghum aan toevoegen.
Of met gluten: gerst of parelgort
Als je multigranen kookt voeg je meteen verschillende nutriënten toe aan je lichaam waarmee je het Aarde-element versterkt. Ideaal gezien wil je dat het Aarde-element optimaal werkt, omdat de Milt de voeding transformeert naar Qi (energie) en Bloed. Mocht jouw Aarde-energie even wat zwakker zijn, doordat je een operatie achter de rug hebt of een tijd ziek bent geweest, dan kan een kom multigranen congee wellicht wat moeilijker verteerd kunnen worden. In zo’n geval kan je het even houden bij congee van 1 van de granen.
Door kruiden toe te voegen kan je de energetische werking van de voeding aanpassen. Met kaneel en gember voeg je wat meer warmte toe. Terwijl je met zeewier, als je dit recept hartig zou maken, wat meer verkoeling toevoegt. Met deze granen, die energetisch allemaal een neutrale werking hebben, kan je dus alle kanten op. Hierdoor kan je jouw constitutie het beste ondersteunen om het optimaal te laten werken. Ben je nu nieuwsgierig geworden wat er het beste bij jou past? Maak een afspraak voor een Shiatsu behandeling en we kijken samen naar wat jouw lichaam het beste kan ondersteunen.