menu close menu

Moxa – Wat is het en wat doet het?

Enige tijd geleden heb ik een bijscholing gehad over Moxa. In de opleiding leer je wel een een paar verschillende Moxa-technieken, maar dit was toch een stuk uitgebreider. En natuurlijk konden we zelf ook op elkaar oefenen!

Wat is Moxa?
Moxa wordt gemaakt van de blaadjes van het Bijvoetskruid (Artemesia vulgaris) Het kruid wordt geoogst en dan gedroogd. Daarna wordt het 7 of meerdere keren gekamd om het puurder te maken en draden eruit te halen. Het zit vaak in een doos en ziet er een beetje uit als bruin/groenige watjes. Hier worden daarna wel Moxa-sticks van gemaakt voor verschillende apparaten als de Moxa-pijp of Tigerwarmer. Maar het kan ook tot een verkoolde stick gemaakt worden, maar deze vorm is minder puur en werkt minder effectief aangezien dit al een keer verbrand geweest is.

Wat doet Moxa?
Het verwarmd, het verspreid, het beweegt qi, het stopt pijn. Het helpt ook bij weefsel regeneratie, doorbloeding en de afvoer van ontstekingsmateriaal.
In westers opzicht heeft Moxa ook een paar goede eigenschappen. Het verhoogd namelijk het aantal witte en rode bloedcellen wat weer effect heeft op de afweer en de zuurstoftoevoer. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en voorkomt verspreiding van infecties. Toch wel een prettige bijkomstigheid van dat blaadjespluis!

Hoe wordt Moxa ingezet?
Moxa kan dus gebruikt worden in apparaten als de Moxa-pijp en de Tigerwarmer, maar het kan ook in een box gedaan worden om een groter oppervlak te verwarmen. Wil je één specifiek punt behandelen, bijvoorbeeld omdat dat een pijnpunt is, dan wordt dat vaak gedaan met een Okyo. Dit is ter grootte van een rijstkorrel. Iets wat echt van de Japanners komt, omdat die de rust kunnen opbrengen om de kleine rijstkorrels te maken.

Zo’n Okyo wordt op een punt gezet en aangestoken tot er een pijnprikkel te voelen is bij de patiënt. De brandende Moxa moet dan worden uitgedrukt om er vervolgens een nieuwe rijstkorrel op te zetten en dit proces te herhalen.

Je snapt wel dat dit even oefenen is voor je de handigheid te pakken hebt om het zonder zweethanden of natte vingers en heel zen dit uit te kunnen voeren.

30-06-18 | 0 comments | in Nieuws

Comments are closed.