menu close menu

Boekentip voor de lente

ikigaiDe lente komt eraan. Sterker nog; je ruikt de lentegeuren al in de lucht. Ik vind dat heerlijk! Al waren de koude dagen met natuurijs ook wel even heel fijn al zeg ik het zelf.

De lente staat voor een nieuw begin in Japan en dat nieuwe begin wordt uitgebreid gevierd met een picknick met de hele familie onder de kersenbloesem (sakura). Hanami Matsuri (kersenbloesemfeest) begint elk jaar rond eind maart / begin april. In Japan is er zelfs een cherry blossem forecast! Hier in het Amsterdamse Bos is een Japanse Bloesemtuin waar je ook de bloesem kan aanschouwen. De eerste weekenden van april is het daar lekker druk. Neem eens een kijkje, want het ziet er bijzonder mooi uit.

ikigai

Op het boekje Ikigai (Het geheim voor een lang en gelukkig leven) staat ook deze Sakura. Een heel inspirerend boekje over de Japanse bevolking op Okinawa in het dorp Ogimi waar veel mensen 100+ worden. Maar hoe?! De leefstijl van deze bevolking wordt beschreven. Hoe eet men, hoe sport men, hoe blijft men bezig zelfs op deze hoge leeftijden. En ze hebben een Ikigai; iets waarvoor ze ’s ochtends hun bed uitkomen. Een passie.

Tot slot 2 van de Ikigai-voorschriften die ik het meest inspirerend vind:

Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag.
Dagelijks onderhoud is nodig om het vele jaren vol te kunnen houden.

Eet je niet helemaal vol.
Eet maar tot je 80% vol zit. Als je denkt dat je bijna vol zit, maar er zou nog iets bijpassen moet je eigenlijk stoppen. Op die manier heeft de geest nog ruimte om te leren.

06-03-18 | 0 comments | in Nieuws

Comments are closed.