Moxa wordt gemaakt van de blaadjes van het Bijvoetskruid (Artemesia vulgaris), maar daarbij worden ook wel gember of zout gebruikt. Door deze toevoegingen kan het resultaat van de behandeling veranderen. Het Bijvoetskruid wordt geoogst en dan gedroogd. Daarna wordt het 7 of meerdere keren gekamd om het puurder te maken en draden eruit te halen. Het zit vaak in een doos en ziet er een beetje uit als bruin/groenige watjes. Hier worden daarna wel Moxa-sticks van gemaakt voor verschillende apparaten als de Moxa-pijp of Tigerwarmer. Maar het kan ook tot een verkoolde stick gemaakt worden, maar deze vorm is minder puur en werkt minder effectief aangezien dit al een keer verbrand geweest is.
Bijvoetskruid kan heel heet worden en brandblaren veroorzaken als je niet voorzichtig bent. Maar het voordeel is dat je met die warmte diepere lagen in het lichaam kan bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld een stagnatie oplossen. En de Qi (energie) weer laten stromen. De massage geef je met kleding aan; bij moxa is de plek waarop dat gebruikt wordt ontbloot.
Wat doet moxa?
Moxa kan interne koude in het lichaam verwarmen. Dan zorg je dat de warmte naar binnen kan dringen. Dit kan een tijdje duren. Het verwarmt, het verspreid, het beweegt qi, het stopt pijn. Het helpt ook bij weefsel regeneratie, doorbloeding en de afvoer van ontstekingsmateriaal.
In Westers opzicht heeft Moxa ook een paar goede eigenschappen. Het verhoogt namelijk het aantal witte en rode bloedcellen wat weer effect heeft op de afweer en de zuurstoftoevoer. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en voorkomt verspreiding van infecties. Toch wel een prettige bijkomstigheid van dat blaadjespluis!
Hoe wordt moxa ingezet?
Er zijn verschillende manieren om moxa te gebruiken. Er bestaat losse moxa waar je kleine kegeltjes (ter grootte van een rijstkorrel) van maakt en op de huid legt en dan aansteekt. Zo’n kegeltje heet een Okyo en komt uit Japan. Wanneer de Okyo bijna opgebrand is haal je het kegeltje van de huid. Dit geeft een korte prikkel waardoor je een stagnatie kan oplossen. Je snapt dat dit directe moxa is en er is dan ook sneller kans op brandblaren.
Een andere manier is indirecte moxa. Dat kan met bovenstaand kegeltje op een plakje gember. Maar ook met een moxastick; een soort sigaar. Deze stick kan je ook gebruiken met het plakje gember op de huid, maar ook zonder. Dan houd je de stick een paar centimeter boven de huid.
Zo’n Okyo wordt op een punt gezet en aangestoken tot er een pijnprikkel te voelen is bij de patiënt. De brandende Moxa moet dan worden uitgedrukt om er vervolgens een nieuwe rijstkorrel op te zetten en dit proces te herhalen.
Je snapt wel dat dit even oefenen is voor je de handigheid te pakken hebt om het zonder zweethanden of natte vingers en heel zen dit uit te kunnen voeren.
Wil je een behandeling inplannen of meer informatie? Neem dan contact met mij op.