Medicinale paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen: een krachtige ondersteuning

Wil je je immuunsysteem een boost geven? Heb je meer behoefte aan vitaliteit? Of wil je een natuurlijke ondersteuning voor je algehele gezondheid? Medicinale paddenstoelen kunnen hier een rol in spelen. Deze organismen bevatten een schat aan bioactieve stoffen als polysachariden en triterpenen. Stoffen die een ontstekingsremmende en immuunregulerende eigenschappen bezitten. Het mooie van medicinale paddenstoelen is dat ze de disbalans die ontstaan is kunnen herstellen. In de oude culturen zoals die van de Chinese, Japanse en Indiase volkeren, werden medicinale paddenstoelen beschouwd als kostbare geschenken van de natuur, waarvan de helende krachten werden vereerd en benut.

Paddenstoelen medicinaal inzetten

Hoewel in Nederland de medicinale paddenstoelen niet als medicijn bestempeld mogen worden, kunnen ze nog steeds een mooie aanvulling zijn op een gebalanceerde levensstijl. Met een deel van de medicinale paddenstoelen kunnen we ook koken. De Champignon, Eikhaas, Shiitake of de Oesterzwam hebben we vast wel eens op ons bord gehad. Paddenstoelen zijn, ongekookt, eigenlijk allemaal giftig voor ons. Al zullen we aan de meeste niet direct overlijden; toch is het aan te raden ze eerst goed te verhitten. De stoffen uit paddenstoelen komen pas vrij na verhiƫng, waardoor ze beter opgenomen kunnen worden in ons lichaam. Ook de paddenstoelen die we niet kunnen eten, omdat ze te hard zijn, kunnen ook worden verhit om vervolgens de extracten ervan te gebruiken. Reishi, Elfenbankje en Chaga zijn daar voorbeelden van. Mooi is dat de paddenstoel ook op een energetische manier zijn werk kan doen. Dit fascineert me bijzonder en ik ben me hierin gaan verdiepen na een wildplukopleiding waarin ook een paar paddenstoelen voorkwamen.

Anekdote over de chaga

ChagaAls je al iets weet over medicinale paddenstoelen dan heb je vast de volgende 5 namen wel voorbij horen komen. Reishi, Chaga, Lions mane, Cordiceps en Elfenbankje. Allemaal hebben ze hun unieke werking. Soms worden ze wel samengevoegd net als in veel Chinese kruidenformules. 

De Chaga heb ik ook wel in Nederland gespot aan Berkenbomen. Als deze paddenstoel in de Berkenboom terecht gekomen is zal de boom uiteindelijk het loodje leggen. Het is een heel harde pikzwarte knobbel met, als je ‘m eraf zou halen, een oranje/gelige binnenkant; echt anders dan de uitstulpingen die je vaker op de berk tegenkomt. Die zijn vaak meer bruin gekleurd. Voor de Chaga volgroeid is kan het wel 20 jaar duren, omdat dit zich maar langzaam ontwikkeld. En om alle stoffen uit de Berk in de paddenstoel te laten opnemen zal de Berkenboom zo’n 8 jaar in een omgeving moeten groeien waar ‘t ’s winters minstens min 10 graden onder 0 wordt. Bijvoorbeeld in Siberië, Canada en delen van Noord-Europa. Dan komt ook het betulinezuur, een belangrijk component, uit de boom in de paddenstoel.

medicinale paddenstoelen