Littekens

Waar je niet direct aan denkt is dat littekens klachten kunnen geven. Het kan pijnlijk of gevoelloos zijn, jeuken of heel gespannen aanvoelen. Elk lichaam hersteld anders.  

Vooral littekens in de buik kunnen pijn in de onderrug of onderbuik geven. Vaak een zeurende pijn die een beetje kan lijken op menstruatiepijn. Maar je kan ook vaker door je rug gaan. En dan heb ik het hier vooral over klachten die kunnen ontstaan na een keizersnede; één van de littekens die ik vaak terug zie in mijn praktijk. Toevallig ook een litteken waar ik heel blij van word om te behandelen, want hierbij zie en voel je al na een paar behandelingen enorme vooruitgang!

Hoe gaat een litteken behandeling in zijn werk?

Voor deze behandeling gebruik ik Japanse acupunctuur. De naaldjes zijn een stuk kleiner dan bij Chinese acupunctuur en zijn daardoor ook bijna niet te voelen. Vooral bij littekens werkt dit enorm effectief. Door de naaldjes gaat de Qi (energie) weer stromen op de plek van het litteken, maar je kan het in je hele lichaam voelen. Soms valt men bijna in slaap, omdat het zó ontspannend is. Ook gebruik ik naast de naaldjes andere attributen om de doorbloeding in en om het litteken te stimuleren. De behandeling zet het zelfhelend vermogen van jouw lichaam aan en gaat aan de slag.

litteken acupunctuur

Mijn litteken zit er al heel lang. Heeft de behandeling dan nog zin?

Zeker! Al vanaf het moment dat je een operatie of keizersnede hebt gehad kan je zelf al veel doen om het weefsel goed te laten helen. Want het litteken is maar het topje van de ijsberg. Als de huid weer dicht is, is daaronder nog wel veel gaande. Ik schreef een blog over de 3 meest voorkomende littekens en wat je zelf al kan doen.

Zelfs als jouw litteken er al 20 jaar zit kan er nog veel vooruitgang geboekt worden. De huid zelf kan zachter worden, het onderhuidse weefsel zal soepeler worden en pijnklachten in de omgeving zullen verminderen. Ik vind het zelf ook iedere keer weer fascinerend om te zien waar een lichaam toe in staat is. Het is nooit te laat om te beginnen.