Ik krijg binnenkort een operatie. Wat kan ik doen om mijn litteken zo goed mogelijk te laten herstellen?

Dit is een van de meeste gestelde vragen die ik krijg als ik vertel over een litteken behandeling. De meeste voorkomende behandeling in mijn praktijk is de littekenbehandeling na keizersnede. Er is nog een hele wereld te winnen op dit gebied wat mij betreft. Nazorg laat vaak nog te wensen over. Ik hoor nog te vaak dat de pijn of andere klachten ‘erbij horen’, maar daar ben ik het niet mee eens. Die klachten geven aan dat de Qi niet helemaal lekker stroomt. Waarom zou je daar niks mee doen? 

Daar heb ik iets mee gedaan, want ik gaf altijd een paar tips, maar er is veel meer informatie over te geven. Al die informatie heb ik nu gebundeld in een E-book. In ‘Tips voor het beste littekenherstel‘ lees je wat je zelf kan doen als voorbereiding op de operatie, maar ook na afloop. Je vindt een aantal voedingsmiddelen die je daarbij kunnen ondersteunen en gelijk 3 recepten om deze te kunnen verwerken. Zo zorg je optimaal voor je huid, littekenweefsel en je gezondheid. 

vOORDELEN VAN EEN LITTEKENBEHANDELING

Symptomen die bij littekens voorkomen worden minder. Soms ligt een litteken wat dieper in de huid. Door het litteken te behandelen zal het omliggende weefsel verzachten en soepeler worden waardoor het litteken weer meer bij de huid gaat horen. Afhankelijk van de plek en wat voor litteken het is zal het wel wat kunnen vervagen, maar het zal nooit verdwijnen. Als jouw doel is dat je het litteken weg wil hebben dan ben je bij mij niet aan het goede adres. 

  • Minder jeuk
  • Minder gevoelloosheid in de huid
  • Minder pijn
  • Zachtere en soepelere huid
  • Minder roodheid
  • Minder trekken
  • Klachten in de omgeving van het litteken worden minder
littekenbehandeling na keizersnede

Littekens

'Gaat 't dan over het fysieke litteken of het mentale litteken?': wordt me vaak gevraagd als ik over de littekenbehandelingen vertel. In mijn optiek is het met elkaar verbonden. Zeker bij een littekenbehandeling na keizersnede. Soms is er iets heftigs gebeurd waardoor het trauma in het littekenweefsel wordt opgeslagen. Zodra we aan de slag gaan om het litteken te behandelen komt dat weer omhoog. De verhalen en beelden die erbij horen. Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt. 

Je eerste gedachtes gaan vooral over wat je fysiek opmerkt aan je lichaam, of wat zichtbaar is, en wat te maken kan hebben met het litteken. Het kan pijnlijk of gevoelloos zijn, jeuken of heel gespannen aanvoelen. Elk lichaam herstelt anders na een operatie. Hier schreef ik ook een blog over. 

Vooral littekens in de buik kunnen pijn in de onderrug of onderbuik geven. Vaak een zeurende pijn die een beetje kan lijken op menstruatiepijn. Maar je kan ook vaker door je rug gaan. Hier heb ik 't vooral over klachten die kunnen ontstaan na een keizersnede; één van de littekens die ik vaak terug zie in mijn praktijk. Toevallig ook een litteken waar ik heel blij van word om te behandelen, want hierbij zie en voel je al na een paar behandelingen enorme vooruitgang! 

 

Datzelfde geldt ook voor andere littekens zoals die van een heupoperatie of van de hallux valgus. Of van een klein litteken van een knie-operatie of een moedervlek die weggehaald is. Het fascineert me elke keer weer waar het lichaam toe in staat is.

Hoe gaat een litteken behandeling in zijn werk?

Voor deze behandeling gebruik ik Japanse acupunctuur. De naaldjes zijn een stuk kleiner dan bij Chinese acupunctuur en zijn daardoor ook bijna niet te voelen. Vooral bij littekens werkt dit enorm effectief. Door de naaldjes gaat de Qi (energie) weer stromen op de plek van het litteken, maar je kan het in je hele lichaam voelen. Soms valt men bijna in slaap, omdat het zó ontspannend is. Ook gebruik ik naast de naaldjes andere attributen om de doorbloeding in en om het litteken te stimuleren. De behandeling zet het zelfhelend vermogen van jouw lichaam aan en gaat aan de slag. Of je nu voor een littekenbehandeling na keizersnede komt of een ander litteken hebt.

Littekenbehandeling na keizersnede

Mijn (KEIZERSNEDE)litteken zit er al heel lang. Heeft de behandeling dan nog zin?

Zeker! Al vanaf het moment dat je een operatie of keizersnede hebt gehad kan je zelf al veel doen om het weefsel goed te laten helen. Want het litteken is maar het topje van de ijsberg. Als de huid weer dicht is, is daaronder nog wel veel gaande. Ik schreef een blog over de 3 meest voorkomende littekens, waar de littekenbehandeling na keizersnede wordt besproken, en wat je zelf al kan doen.

Zelfs als jouw litteken er al 20 jaar zit kan er nog veel vooruitgang geboekt worden. De huid zelf kan zachter worden, het onderhuidse weefsel zal soepeler worden en pijnklachten in de omgeving zullen verminderen. Ik vind het zelf ook iedere keer weer fascinerend om te zien waar een lichaam toe in staat is. Het is nooit te laat om te beginnen.

Ik ben bang voor naalden. Past dit dan wel bij mij?

Voor ik aan de bijscholing Japanse Acupunctuur begon was ik zelf ook nogal huiverig voor wat ik kon verwachten. Ik had immers een niet heel prettige ervaring bij een acupuncturist gehad. En als er dan tijdens de lessen ook nog op je geoefend gaat worden door medeklasgenoten die het nog moeten leren vond ik dat wel een grote drempel. De vervelende behandeling was met Chinese acupunctuur en de Japanse acupunctuur is wel anders dus ik ben een keer langs geweest bij degene die de les ging geven. En het bleek enorm mee te vallen. 

Nu wil ik niet zeggen dat de Japanse acupunctuur geen pijn doet, maar de naalden zijn een stuk dunner en korter. Ook begeleid ik je mocht je ’t wel spannend vinden. Uit ervaring weet ik hoe ’t kan voelen als de Qi (energie) meer aan het oppervalk loopt en dat het de ene behandeling meer voelbaar is dan de andere. Bovendien is de ene persoon gevoeliger dan de ander. Zelf vind ik ’t inmiddels verslavend hoe ’t voelt als de Qi weer door je lichaam stroomt. Dat gun ik jou ook.