littekenbehandeling na keizersnede

Litteken behandelen

Als ‘t om littekens gaat is er nog wel een wereld te winnen wat mij betreft. En als Shiatsu therapeut zie ik er veel voorbij komen, omdat ik ’t zo leuk vind om te behandelen. Vooral de grote littekens zouden echt meer aandacht mogen krijgen na een operatie. Het is namelijk niet ‘af’ als ‘t litteken dicht is. Dat is slechts de buitenkant.

De lichamelijke kant krijgt dan nog wel een beetje aandacht, maar sommigen houden aan de operatie ook mentaal een vervelende nasmaak over. Ook dit hoort bij het herstel mijns inziens. Zowel lichaam en geest worden behandeld tijdens een Shiatsu behandeling.

Onder het litteken wat van buiten zichtbaar is is nog lange tijd van alles gaande. Dus als je in de begintijd zelf al veel doet kan je de kans op klachten op lange termijn zoveel mogelijk verminderen. In de Chinese Geneeskunde gaat ‘t veel over voorkomen is beter dan genezen. Dat zouden wij, hier in ‘t Westen, wel wat meer over mogen nemen.

Bij grote littekens, zoals een keizersnee, worden vaak meerdere meridianen (energiebanen) doorgesneden. De kans is aanwezig dat een paar van die energiestromen geblokkeerd raken. Dan ontstaat er pijn. Bij de één rond het litteken zelf, bij de ander op een heel andere plek. Zo kan je misselijk worden omdat de Maagenergie niet meer de juiste kant op stroomt; naar beneden, omdat er bij ‘t litteken een dam in de stroom staat waardoor de energie weer terug naar boven gaat bv. Een ander heeft last van d’r knieën of onderrug wat kan komen door een blokkade van de Nierenergie. Ook de Niermeridiaan loopt door de buik.

 litteken acupunctuur 

DIT KAN JE ZELF DOEN.

Na de operatie kan je het litteken eerst laten helen voordat je aan de slag gaat, maar om het helen wat te vergemakkelijken kan je Calendulazalf of honingzalf gebruiken. Deze kan je zelfs op open wonden gebruiken. Maar ik kan me voorstellen dat veel mensen dit liever overslaan. 

Als ‘t litteken vervolgens dicht is kan je beginnen met masseren van Arnicazalf. De beweging van het smeren zet de Qi (energie) al in beweging. Dat is nodig om het onderliggende littekenweefsel op te ruimen/ soepeler te maken. In het begin kan je wel 2 keer per dag masseren met de zalf. Zoek de gevoelige plekjes op en probeer daar de beweging in te brengen, want die zitten ‘t meest vast. De Arnica helpt om de doorbloeding te stimuleren en ruimt ’t op als ’t vast zit. Denk maar aan een blauwe plek.

Doe het masseren met een snufje aandacht en hand vol liefde. Als je dit bewust doet zal ‘t dieper werken dan wanneer je ‘t afraffelt of even snel tussen het douchen en tandenpoetsen door doet.

De Qi is niet vast te pakken, maar wel te voelen voor veel mensen als je er maar aandacht voor hebt.

Heb je al jaren een litteken en daar nog steeds last van? Dan kan je met bovenstaande alsnog beginnen. En om jouw lichaam een duwtje te geven kan Shiatsu behandeling met Japanse acupunctuur helpen. Neem gerust contact op voor meer info of het maken van een afspraak. 

Let Qi Flow!