Keizersnee acupunctuur

Keizersneelitteken behandelen met Japanse acupunctuur

Litteken behandelingen

Keizersneelitteken behandelen met Japanse acupunctuur, in deze blog leg ik uit hoe. Om littekens te behandelen zijn er allerhande technieken die ingezet kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld siliconen in het litteken laten spuiten of je kan het laten masseren. Door siliconen kan het litteken er aan de buitenkant wel mooier uit komen te zien, maar met het onderliggende weefsel wordt niks gedaan. Het masseren van een litteken is goed om de doorbloeding door het hele gebied van het litteken te stimuleren.

Met mijn behandelingen Japanse acupunctuur, die ik als aanvulling op Shiatsu therapie geef, is dat ook het doel. De doorbloeding stimuleren, zodat het lichaam zelf aan de slag kan om de huid en onderliggend weefsel te herstellen.

Door een litteken kan de Qi stroom veranderen of stagneren en het kan acute maar ook chronische klachten geven. Ook ontstaat er druk op de organen waardoor klachten kunnen ontstaan.

Want een litteken is eigenlijk maar het topje van de ijsberg wat je boven water ziet uitsteken. Bij Japanse acupunctuur zet ik onder andere naaldjes rond het litteken en ga ik met een Teishin (soort stompe naald) langs het litteken wrijven. Deze pen krijg je ook mee naar huis om elke dag zelf het litteken te behandelen.

Daarnaast raad ik aan om het litteken in te smeren/te masseren met Arnica zalf. Dit gebruik je misschien al om op blauwe plekken te smeren, waardoor de blauwe plek sneller verdwijnt. Nu heeft de Arnica ook een erg goede uitwerking op het onderliggende weefsel van het litteken en helpt het samen met de massage en het wrijven met de pen om de doorbloeding en het genezingsproces te stimuleren.    

Omarm je litteken

Scarificatie
Scarificatie

Het doel is, in mijn optiek, niet dat het litteken helemaal niet meer zichtbaar is. Wel zou het zo zacht en flexibel moeten zijn als de huid eromheen. Jouw litteken vertelt een verhaal en daar mag je bij stil staan. Ook als het niet persé een fijn verhaal is.

Bij Afrikaanse stammen doen ze aan scarificatie. Het decoreren van de huid door ze in te snijden om zo littekens te veroorzaken. De vrouwen van de Mursi-stam in Oost-Afrika hebben decoratieve littekens op de onderbuik als teken van volwassenheid of als symbool voor de pijn die ze hebben tijdens het baren. Is dat niet mooi?!

Als je naar de Japanse filosofie Kintsugi kijkt waarbij ze gebroken servies repareren met hars en vervolgens met goud, dan gaat dat erom dat je de imperfectie omarmt. Verberg je littekens niet, maar vier ze! Een litteken is jouw gouden randje.

Types littekens

Elke huidtype is anders. Bij veel mensen geneest een litteken aan de buitenkant mooi, maar het kan ook atrofisch, hypertrofisch of keloïd zijn. Bij een Atrofisch litteken is de huid heel dun; veel dunner dan de huid er omheen. Een Hypertrofisch litteken wordt dik en het lijkt wat op de huid te liggen en is wat bobbelig en onregelmatig. Bij een Keloïd litteken kan het littekenweefsel zelfs buiten het oorspronkelijke litteken weefsel vormen.

Keizersnee litteken

Een keizersnee is een grote operatie. Goed om bij stil te staan. Er wordt op meerdere lagen weefsel gehecht waardoor klachten kunnen ontstaan op den duur. Zo kan men bijvoorbeeld last krijgen van darmklachten, pijn in de onderrug of zelfs een hernia. Grote operaties in de buik geven druk op de organen. Veel van de moeders die een keizersnee hebben gehad komen vaak pas na een aantal jaar bij mij. Ze zijn meestal eerst aan de gang gegaan met sporten of fysio om hun onderrug en bekkenbodem sterker te maken. Ook niet verkeerd natuurlijk, een deel heeft hier baat bij. Als je toch klachten blijft houden is de oorzaak met sporten niet aangepakt. Weet je niet dat de klachten van het litteken kunnen komen dan sta je daar ook niet bij stil.

Keizersnee acupunctuur

Het goede nieuws is dat je nooit te laat bent om het litteken te laten behandelen. Ik heb al mensen behandeld, die na 25 jaar en veel klachten verder, bij mij kwamen voor een aantal behandelingen en daarna nergens meer last van hadden. En het litteken werd ook nog eens heel zacht.

Wat kan je doen na de operatie?

Na de operatie zal de wond eerst volledig gesloten moeten zijn voor je met Arnica kan gaan smeren. Dit mag je namelijk niet op open wonden gebruiken. Calendula zou eventueel kunnen werken als de wond niet goed geneest. Overleg hiervoor met een Homeopaat.

Als de wond dicht is en je kan met Arnica gaan smeren. Probeer dan ook zacht je litteken wat te masseren. Neem hier elke dag even de tijd voor. Daar heb je op de lange termijn profijt van. Dit helpt, zoals al eerder gezegd, de doorbloeding en dus ook het herstel. En het zorgt ervoor dat alle weefsels en het buikvlies soepel en los van elkaar blijft. Want de verklevingen zorgen vaak voor pijnklachten.

Voordat het litteken van de keizersnee helemaal stabiel is ben je ongeveer een jaar soms twee jaar verder. Maar merk je eerder dat klachten ontstaan in de omgeving of dat het litteken jeukt dan kan een behandeling met Japanse acupunctuur ervoor zorgen dat deze klachten verdwijnen.

De klachten in de omgeving kunnen zijn:

  • Pijn en uitstraling naar been of -rug
  • Pijnlijk of naar gevoel in de darmen en onderbuik
  • Bekkenbodemproblemen en incontinentieklachten
  • Problemen met rompstabiliteit en buikspieroefeningen
  • Nekklachten of heup- en liesklachten

Keizersneelitteken behandelen met Japanse acupunctuur

Anekdotes

Ik heb een van mijn cliënten behandelt die op haar rug een moedervlek had laten weghalen. Na een maand of 7 was de jeuk eraan soms ondragelijk. Zelfs na het smeren van allerlei zalfjes. Ook had ze daarnaast last van een koortslip die elke maand weer terugkwam. Naast de littekenbehandeling heb ik ook naalden gezet om de koortslip te behandelen en na 3 behandelingen en wat huiswerk was de jeuk aan het litteken voorgoed verdwenen en de koortslip komt nog maar een paar keer per jaar terug.

Een andere cliënt had een grote buikoperatie ondergaan en werd daarna bestraald. Ongeveer een jaar na de operatie heb ik het litteken behandeld en gewerkt op klachten die hoorde bij de bestralingen. Na een aantal behandelingen was het litteken niet meer zo rood en werd het net zo zacht als de omgeving.

Nu weet je alles over keizersneelitteken behandelen met Japanse acupunctuur. Heb je vragen of wil je een behandeling? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *