litteken verzorgen na operatie

Je litteken verzorgen na operatie? Dit kan je doen.

Als je al weet dat je een operatie moet ondergaan dan kan je al het een en ander voorbereiden om het herstel nadien sneller te laten verlopen en je litteken te verzorgen na de operatie. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die helpen je huid ondersteunen in het helingsproces. De Chinese Geneeskunde zit verweven in de Chinese cultuur. Ook in mijn kookboeken, die door koks met Chinese wortels zijn gemaakt, komen veel ingrediënten terug. De paddenstoel; Tremella, is daar een voorbeeld van. Dit is een echte beautypaddenstoel, want er zit een natuurlijke vorm van Hyaleronzuur in. Een stofje wat ook in veel dagcrèmes zit. Sterker nog; deze paddenstoel wordt daarvoor speciaal gekweekt en toegevoegd aan veel huidcrèmes. Als je de paddenstoel langzaam stooft zal je ook zien dat het een beetje een gelatineuze structuur geeft die overeen komt met bottenbouillon. Net als de bottenbouillon is de Tremella Yin-voedend. Het bevochtigd de huid, bevordert wondgenezing en zorgt voor elasticiteit in de huid. In TCM wordt deze paddenstoel ook wel gebruikt bij aandoeningen aan longen, maag en nieren.

Litteken verzorgen na operatie

In je voorbereiding kan je dus opzoek naar deze paddenstoel zodat je zelf, of iemand in je omgeving, er een maaltijd mee kan maken. De Tremella kan je gedroogd vinden bij sommige Oosterse supermarkten. Het ziet eruit als een soort gelige gedroogde spons en als je deze in het water legt, voor je ermee gaat koken, zal’ie ook sponsachtig aanvoelen. De Nederlandse naam van deze paddenstoel is: Zilveroortje. En in het Engels: Snow Fungus. De Latijnse naam: Tremella fuciformis. Handig om meerdere namen van paddenstoelen te kennen als je opzoek gaat, want dan weet je dat je de juiste hebt. Er bestaat namelijk ook een Sponszwam, maar dat is weer een heel andere structuur en andere eigenschappen.

Veel paddenstoelen, die we gebruiken om mee te koken zoals de Champignon, Shiitake of Einoki, hebben een echte paddenstoelensmaak. Een paar Shiitakes toevoegen aan je bouillon of risotto geeft wat meer diepte aan je gerecht. Dat is zeker niet het geval bij de Tremella; die smaakt eigenlijk naar niks. Beetje vergelijkbaar met gelatine. Ideaal om wat smaken aan toe te voegen. Hieronder deel ik een recept met Tremalla. Een zoet gerecht wat in China als toetje gegeten wordt of als tussendoortje. Het kan zowel warm als koud gegeten worden afhankelijk van het seizoen. ‘s Zomers als verkoelend soepje en ’s winters als warm gerecht. Ik heb er wel wat elementen met meer smaak en structuur aan toegevoegd, omdat ik de traditionele recepten die ik erover tegenkom wat saai vind.

De Tremella zal het Yin voeden; wat zoveel betekend als dat het meer vocht en koeling geeft aan het lichaam. Peer kan je helpen als je verkouden bent en een droge hoest erbij hebt. De peer zal de longen helpen bevochtigen. De Goji bessen ondersteunen de lever Qi

Recept Tremella stoof

Ingrediënten voor 4 personen:

1 groot stuk gedroogde tremella

Een peer of appel

1 jujube dadels

2 longan vruchtjes (te vinden bij Dun Yong)

1 koffielepel goji bessen

2 rozenknopjes

1 eetlepel zonnepitten (of andere noten)

10 gr boter

Honing naar smaak

Bereidingswijze:

Week de Tremella een aantal uur tot’ie zacht geworden is.

Snijd de Tremella in kleine stukjes en haal de harde gele delen eruit. En snijd de peer of appel in schijfjes.

Voeg de Tremella, jujube, longan, goji bessen en rozenknopjes bij genoeg water in een pan.

Breng aan de kook en laat het vervolgens zachtjes sudderen voor 45 tot 60 minuten. Bak ondertussen de peer- of appelschijfjes in wat boter. En rooster vervolgens de zonnepitten.

Verwijder voor het serveren de rozenknopjes.

Serveer warm of koud en voeg naar smaak nog wat honing toe.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat te je kan doen om je litteken te verzorgen na operatie? Daar heb ik een E-book voor gemaakt waarin ik meer dan 10 tips deel rond littekenherstel om zelf al zoveel mogelijk te kunnen doen. In de 13 pagina’s leg ik uit hoe de wondgenezing werkt en geef ik 3 basisrecepten met variaties daarop om jouw herstel te ondersteunen. Hier vind je meer informatie over het E-book ‘Tips voor het beste littekenherstel’.