Hoofdpijn bij warmte

Hoofdpijn door warmte

Is het mogelijk dat hoofdpijn ontstaat door de warmte? Als we hier wat dieper op ingaan en het bekijken vanuit de Chinese geneeskunde, waar Shiatsu een onderdeel van is, dan zou dat goed kunnen. Maar omdat elk persoon net wat anders in elkaar zit kan het ook ergens anders vandaan komen en is ’t niet persé door de warmte ontstaan.

Warmte kan je zien als Yange energie. Waar Koude het tegenovergestelde is; namelijk Yin. Als er relatief weinig Yin in het lichaam is om al het Yang in balans te houden dan kan je, bij relatief veel Yang de energie naar je hoofd voelen stijgen. Kan zijn dat het warme weer een rol speelt, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Waar voel je de hoofdpijn?

Waar je de hoofdpijn voelt zegt iets over welke orgaansystemen er uit balans zijn geraakt. Het Yin/Yang evenwicht is hier zoek geraakt. Overigens is het altijd in beweging, maar als je te ver van de middenlijn verwijdert raakt zal je klachten gaan opmerken. Het goede nieuws is dat de balans ook weer hersteld kan worden.Hoofdpijn bij warmte

2 voorbeelden:

  • Zit de hoofdpijn bij de slapen dan kan de Yange energie van de Lever via de Galblaasmeridiaan opgestegen zijn. (De Levermeridiaan stopt namelijk op de borstkas terwijl de Galblaasmeridiaan over het hoofd loopt)
  • Zit ’t meer achterop dan kan het meer uit het Waterelement komen waar Nier en Blaas onder vallen.

Dit zijn enkele voorbeelden van als de balans in het lichaam al een tijdje zoek is en kan soms versterkt worden door een situatie van buitenaf. Je kan immers ook hoofdpijn krijgen als er buiten een storm raast. Soms hoef je er niet eens doorheen om toch last te krijgen van die energie.

Maar hoofdpijn door de warmte kennen we ook als een meer acute conditie. De zonnesteek. In dit geval is de pathogeen Hitte (In de TCM kunnen Wind, Koude en Damp ook als pathogeen in het lichaam terecht komen) het lichaam binnengekomen bovenop de bestaande conditie. Hierbij hoort nog wel meer dan alleen de hoofdpijn, want je kan er ook misselijk van worden en koorts bij krijgen.

Herstel de balans

Om nog even terug te komen op de balans tussen Yin en Yang in jouw lichaam heb ik nog wat vragen waarmee je kan kijken of jouw balans nog een handje geholpen kan worden.

Ben jij meer het type wat door, door, door gaat en weinig rusttijd heeft? Ben je erg alert op alles? Heb je daarnaast ook nog veel stressvolle situaties? Dat kan zowel op het werk of thuis ervaren worden. Drink je veel koffie? Dan ben je waarschijnlijk jouw Yinne energie wat aan het opbranden met het overmatige gebruik van de Yange energie. Als je nu klachten begint te krijgen is het wel het moment om er iets aan te gaan doen, want hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je er ook weer van herstelt. Vergelijk het met het waarschuwingslampje in je auto of met die lekkende kraan. Je moet er iets mee voor het te erg wordt waardoor je niet meer verder kan rijden of de hele keuken overstroomt is.