Benen

Hoe voorkom je spataderen?

De inspiratie voor dit blog kwam doordat ik een stukje las in Het Parool waarin wordt uitgelegd wat spataderen zijn en wat de behandeling is volgens de Westerse Geneeswijze. Heel interessant vaak en ik leer ook weer nieuwe kwalen, maar ik lees het ook vanuit het oogpunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Wat zou ik doen bij deze klacht of kwaal? Hoe kan ik iets toevoegen aan de Westerse behandeling op die kwaal? Want in deze stukjes wordt de Westerse kant vooral belicht en wat de behandeling is op een klacht die er al is. De Chinese Geneeskunde voorkomt liever dat er een klacht ontstaat. Voorkomen is beter dan genezen! Dus in deze blog: Hoe voorkom je spataderen?

Wat zijn spataderen?

Bij spataderen werken de klepjes in het bloedvat die het bloed moeten tegenhouden als het naar boven getransporteerd wordt niet goed meer en de ader wordt daardoor breder. Het ontstaat vaak bij mensen die veel staand werk doen. Of ze kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, maar vaak verdwijnen deze weer.

De Oosterse uitleg is dat er een zwakte is in het systeem van de Milt-energie. Als de Milt-energie goed is zorgt het er onder andere voor dat bloed in de vaten blijft, dat de spieren worden voorzien van bloed, maar ook dat de organen op hun plek in de buikholte blijven. Kan je nu al de klachten hierbij bedenken? Als je snel blauwe plekken hebt, snel vermoeide spieren in armen of benen, een verzakking van een orgaan (blaas, baarmoeder, etc.) of liesbreuk hebt, dan is het zeer waarschijnlijk dat jouw Milt-energie wel wat aandacht kan gebruiken.

Wat doe je aan de littekens van spataderen?

Heb je al eens spataderen laten weghalen en heb je nog steeds last van trillingen, zware benen of koude voeten? Dan is er wellicht nog een litteken wat stoort, maar ook de Milt-energie moet wat sterker worden. Dus in een behandeling neem ik beide mee. Ook kan het in je constitutie zitten waardoor je er aandacht aan zal moeten blijven geven.

Wat kan je nu al doen om spataderen te voorkomen?

Als je nu nog jong bent en nog nergens (grote) spataderen hebt ken je misschien toch wel de kleine donkere adertjes. Die worden ‘spiders’ genoemd. Dit zijn eigenlijk mini spataderen, maar deze kunnen op meerder plekken op het lichaam zitten. Bijvoorbeeld rond de enkels, op de onderrug of rond je 7de nekwervel. In de Chinese Geneeskunde wordt gezegd dat op die plek het bloed als het ware stilstaat. De kleur van de ader geeft aan hoe ernstig dat is. Als het donker paars is dan heb je waarschijnlijk wel echt pijn in dat gebied. Door zo’n donker paars adertje aan te prikken komt er weer ruimte voor beweging en zal de pijn minder worden. Deze bloodletting techniek pas ik toe bij klachten van een hernia en dat werkt heel goed. Don’t try this at home!

Natuurlijk zijn de steunkousen die vaak worden aangemeten niet verkeerd, want dat helpt ook wel, maar het is vooral van buitenaf. En je wilt dat je lichaam van binnenuit sterker wordt, zodat jouw lichaam het zelf kan aanpakken in plaats van wachten tot er een operatie nodig is. Voorkomen is beter dan genezen zei ik eerder al.

Na een lange dag op je benen te hebben gestaan en wellicht voelt het ook vermoeid aan. Je kan je  bovenbenen Rolling Pin Massage geven; met een deegroller opwaartse massage van de bovenbenen, daardoor stimuleer je lymfe en veneus bloed naar de buikholte. (niet op de onderbenen!)  

Voeding

De Milt-energie kan worden versterkt worden met Shiatsu en bepaalde voeding, want de Milt zet voedingsstoffen om in energie. Die dan weer naar je spieren gaat bijvoorbeeld.

Een paar algemene voedingstips om de Milt-energie te versterken zijn vooral op het ontbijt gericht, omdat de toptijd van de organen Maag/Milt tussen 7:00-11:00 uur ligt. Je Milt wordt vooral blij van verwarmende producten. Met verwarmend bedoel ik de energetische temperatuur van voeding:

  • Warm/gekookt ontbijten (niet opwarmen in de magnetron!)
  • Pure producten eten
  • Geen dierlijke melkproducten
  • Geen brood

Experimenteer er maar eens mee en kijk of het wat verrassende uitkomsten geeft. En wil je meer tips gericht op jouw klachten maak dan een afspraak. Er is namelijk nooit iets hetzelfde en klachten er omheen hebben ook invloed. Dat is het fijne van Chinese Geneeskunde dat het op jouw lichaam wordt afgesteld.

Heb jij last van spataderen en heb je wel eens een behandeling hiervoor gehad? Wil je meer informatie over de behandelingen of wil je een behandeling inplannen? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *