Vuur

Het vuur element

Tot het Vuur element horen twee organen, maar ook twee extra meridianen. De organen zijn het Hart en de Dunne darm. De extra meridianen in dit element zijn de Pericard en de Driewarmer. De Pericard is geen orgaan, maar Westers gezien bestaat het wel; de hartbeschermer. Westers gezien is de Pericard het vlies wat om het hart heen zit. Oosters gezien werkt het vooral mentaal.

De Driewarmer is geen orgaan. In een lichaam heb je drie warmers. Bovenste, middelste en onderste warmer. Elk met hun eigen organen en functies. De Driewarmer zorgt ervoor dat de energie goed kan stromen tussen alle warmers. Voor nu houd ik het bij de bekende organen Hart en Dunne darm.

De meridianen die bij het Vuur-element horen lopen allemaal op de armen, schouders en sommige naar het hoofd. Veel klachten die erbij horen kunnen met overbelasting te maken hebben. De klachten hoeven dus niet in de organen zelf te zitten, iets wat vaak gevraagd wordt, maar kunnen ook alleen pijn en ongemak veroorzaken in op de plek waar de meridiaan loopt. Denk aan een blessure door een val, RSI of een tenniselleboog.   

5 elementen

Een zwak Vuur element

Als de Hart-energie, het yinne orgaan van het element, niet optimaal werkt kan je bijvoorbeeld klachten als hartkloppingen of zweterige handpalmen ervaren. Dit kan ook ontstaan na een te veel drinken van koffie wat ook invloed heeft op de hartenergie. Voor de Dunne darm, het yange orgaan van het element, geldt dat spijsverteringsproblemen kunnen ontstaan als een verminderde opname van voedingsstoffen waardoor een grotere kans op bloedarmoede of vermoeidheid kan ontstaan.

Als je last hebt van je darmen kan dat ook te maken hebben met andere systemen die niet optimaal werken. Zo kan de lever energie door stress of spanning aangetast zijn waardoor dat tot uiting komt in je darmen. Daarnaast zijn bepaalde voedingsmiddelen de boosdoener. Zo kan een bak yoghurt met fruit in de ochtend of te veel rauwe groenten en fruit zorgen voor een oncomfortabel, opgeblazen gevoel en gerommel in de darmen. Ik schreef een aantal blogs over voeding. In deze blog lees je bijvoorbeeld alles over verwarmend en verkoelend voedsel, en op deze pagina vind je lekkere recepten.

De emotie van het Vuur-element is vreugde en hysterie. Als het element in balans is kunnen we makkelijk vreugde ervaren. Als er een onbalans ontstaat is het vinden van vreugde moeilijk en soms zelfs onmogelijk. Te veel hysterie en uitingen van emoties is ook een onbalans.  

Een sterker Vuur element

Als het Vuur-element sterk is heb je een goed onderscheidingsvermogen. Iets wat emotioneel belangrijk is maar ook in je spijsvertering moet zuiver van onzuiver gescheiden worden.

Strekkingen bij de elementen

Bij elk element horen strekkingen die de energie ingang zetten. Naast goede voeding, met pure producten en verschillende vormen van beweging, is strekken ook erg belangrijk. Hier zie je 2 voorbeelden van de strekkingen die bij het Vuur-element horen naast de strekkingen die je voor de andere elementen kan doen. Andere manieren om je Vuur energie aan te zetten is letterlijk in de vlam kijken maar ook praten, zingen, transformeren en genieten is vuur!

Hoe sterk is jouw Vuur element?

Wil je meer informatie over de elementen? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *