Hout

Het Hout element

Onbalans is in de Lever-energie kan fysieke (zoals hoofdpijn) en mentale klachten verergeren. Mentale klachten van het Hout element hebben vooral te maken met opgekropte woede. Het zorgt ervoor dat de energie stagneert terwijl de lever juist de energiestroom van de organen op gang moet houden.

Als Shiatsu therapeut werk ik met de natuur; zowel buiten het lichaam als binnenin. Want het weer kan invloed hebben op bepaalde klachten. Denk maar aan hooikoorts, een zonnensteek, of het oprekken van je schouders wanneer het koud is.

De organen in het lichaam zijn gekoppeld aan de seizoenen. Zo hoort het Hout-element bij de lente en de organen Lever en Galblaas. Die zijn in de lente op hun sterkst. Je zal het bij jezelf wel merken dat je meer naar buiten wil. Dit is ook de energie die bij het element hoort; omhoog en naar buiten. Als we buiten om ons heen kijken komen bollen uit, de bloesem laat zich zien en de blaadjes aan de bomen komen ook weer langzaam tevoorschijn. Het is de periode dat na de rust van de winter de groeicyclus weer begint. Hout is flexibel, omdat het leeft; en het leeft omdat het flexibel is.

5 elementen

Een zwak hout element

Zoals aan elk element zijn onderdelen van het lichaam gekoppeld. Als daar iets mee aan de hand is kan ik dat meenemen in de diagnose en zo mijn Shiatsu behandeling erop aanpassen. Het zintuiglijk orgaan van dit element zijn de ogen. Heb je problemen met je ogen dan zegt dat vaak iets over een onbalans in het Houtelement. Wazig zicht, bij- of verziendheid, vlekjes voor de ogen, droge ogen, rode of pijnlijke ogen.

Het weefsel wat bij het element hoort zijn de pezen. Als het goed is zijn ze sterk en elastisch, maar bij een onbalans kunnen ze makkelijk beschadigen of verrekken. RSI kan bijvoorbeeld ontstaan en daarnaast houden de pezen de gewrichten bij elkaar. Bij beschadigingen kan je ook gewrichtsproblemen krijgen.

Er valt nog zoveel te vertellen over de stoornissen van het Houtelement, maar ik deel er nog een. Een onregelmatig gevoel van energie. Als de distributie van de energie slecht geregeld is kan je opwellingen van hard werken en motivatie hebben afgewisseld met perioden van extreme vermoeidheid. Ook kan er sprake zijn van een algeheel verlies van vitaliteit doordat de energie niet goed verdeeld wordt. De overmatige energie; een energie die overstroomd als het ware is ook niet goed. Het zal door een ander element in toom gehouden moeten worden.

Een sterker Hout element

Wanneer is de energie van het Hout-element in balans? Mensen met een sterk hout element zijn vaak creatief, kunnen goed plannen, zijn besluitvaardig, zelfverzekerd, moedig, en hebben een vooruitziende blik en willen elke dag sporten.

Het Hout element vind strekkingen erg fijn. Om de energie in gang te zetten kan je dat als warming up inbouwen. De lever- en galblaasmeridiaan lopen aan de zijkant van je lichaam; dus zijwaartse strekkingen zetten de houtenergie in gang. Heb je het gevoel dat er ergens energie vast zit of opgekropte woede? Doe deze strekkingen en je zal merken dat je je beter gaat voelen.

Zonder een Shiatsu massage kan je zelf je Houtelement ook sterker maken. Door het maken van een boswandeling , tegen een boom aanzitten maar ook schrijven, tekenen, creativiteit, dansen, sporten en nieuwe plannen maken voedt het Houtelement. Dus neem deze dagen de tijd om tegen een boom geleund te mijmeren over nieuwe plannen, lekker te dansen of te sporten in je woonkamer of tuin.  Zet je creativiteit aan door iets te knutselen, te borduren; verzin het maar!

Hoe sterk is jouw Hout element?

Als je vragen hebt over de elementen of behandelingen, neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *