Voeten

Hallux Valgus

Een van de littekens die ik regelmatig voorbij zie komen in mijn praktijk is die van de Hallux Valgus. Dan is de knokkel van een of beide grote tenen vergroeid, waardoor soms gekozen wordt om het te laten opereren. Je hebt na zo’n operatie geen garantie dat de knokkel niet weer terug groeit. En je zal er altijd aandacht aan moeten besteden. Iets wat ik je ook aanraad om te doen als je een operatie wil voorkomen. Bij zo’n operatie wordt er een stukje bot weggesneden en wordt de teen weer recht gezet, want vaak verandert de stand van de teen ook wat.

Hallux Valgus

De meridianen die een rol spelen bij deze kwaal zijn de Milt meridiaan die aan de buitenkant van de grote teen loopt en de Lever meridiaan die begint bij de 2de teen aan de grote teenzijde. Vaak is de Milt energie wat aan de zwakke kant en dit kan je zelf oplossen door de Milt energie te voeden. Het gaat wat ver om hier nu uitgebreid op in te gaan, want bij elk persoon spelen ook nog andere symptomen mee. Je krijgt bij mij altijd advies op maat. Maar een tip die ik je kan meegeven is warm ontbijten. Soep, havermout, de restjes van de vorige dag.

Wat zijn de klachten?

In het algemeen veranderen littekens het energiesysteem, verminderen de doorbloeding en irriteren het weefsel. De hallux valgus kan pijnlijk zijn, maar ook erg lastig in sommige schoenen. Als je deze vergroeiing al een tijd hebt zou je ook klachten kunnen krijgen in je knie en of heup. Dit kan bijvoorbeeld doordat je anders bent gaan lopen om pijn te vermijden. Of doordat je je voet minder makkelijk kan afwikkelen.

Ook PMS-klachten, spijsverteringsproblemen of gynaecologische verstoringen kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn. Na een operatie kan je warrig en snel geïrriteerd raken.

Zelfmassage bij Hallux Valgus

Heb je een litteken? Masseer het dan. Eventueel met Arnica. Dit stimuleert de doorbloeding van het littekenweefsel en dat is precies wat je wil bereiken. Als het er een beetje rood uit gaat zien is dat een goed teken.

Verder kan je punten voor en achter de knokkel masseren, maar ook punten tussen je grote teen en de 2de teen. Zoek de gevoeligste punten op. Om te voorkomen dat de knobbel weer groter wordt zal je elke dag je voeten moeten masseren. Echt elke dag! Dit geldt voor degene die de operatie al achter de rug hebben, maar ook als jouw knobbel nog bescheiden is of je een operatie wil vermeiden. Deze kwaal is vaak familiair, dus je kan alvast kijken hoe dit eruit zou kunnen komen te zien.

Heb je nog geen operatie ondergaan? Ook dan kan je de pijnlijkste punten masseren en eventueel je grote teen wat ronddraaien. Als je het gevoel hebt dat er iets beweegt is dat al heel goed. Je hoeft je teen er niet af te schroeven.

De knobbel kan ook wisselen in grote afhankelijk van je voeding of de zelfmassage. Je kan er dus echt zelf invloed op hebben.

Na een aantal Shiatsu behandelingen, aangevuld met Japanse acupunctuur en een aanpassing in de voeding, verdwijnen de klachten geleidelijk. Een Shiatsu behandeling is geen quick fix. Je zal het tijd en aandacht moeten geven. Hoeveel behandelingen er nodig zijn verschilt per persoon. In het ene lichaam gaat het zelfhelend vermogen sneller aan de slag dan bij de ander. Het is altijd mooi om te zien als iemand zich na een paar behandelingen al een stuk beter voelt.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *