Guasha behandeling

Duik in de wereld van Guasha therapie

Guasha therapie is net als de Moxa therapie een onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Als de situatie en constitutie van de persoon het toelaat gebruik ik dit heel graag. ‘Gua’ betekent schrapen en ‘Sha’ verwijst naar de rode plekken die op de huid verschijnen als gevolg van het schrapen. Door over de ingeoliede huid te schrapen met een Guasha schraper worden stagnaties, diep in het weefsel, bewogen. Hiermee wordt tegelijkertijd de bloedcirculatie gestimuleerd om zo de afvalstoffen die naar
boven komen (de rode plekken) af te voeren. De kleur van de vlekken zegt iets over de stagnatie. Paars zegt dat er een flinke stagnatie zit en hoe vaker het behandelt wordt hoe minder afvalstoffen zichtbaar worden en de kleur verandert en vervaagt. Daarmee is ook direct te zien dat de stagnatie is verholpen. De vlekken verdwijnen meestal na een paar dagen. Over het algemeen gebruik ik deze techniek vooral op schouders, nek en rug, maar waar nodig kunnen ook ledematen worden meegenomen.

Guasha behandeling: van gezicht tot lichaam

guashaEr zit een groot verschil tussen Guasha op het gezicht en Guasha op het lichaam. Met name het verschil in techniek en gebruikte Guasha schrapers is verschillend.

Op het gezicht: Hier is het doel vooral om de bloedcirculatie te verbeteren, spanning van de spieren te verminderen en de huid te verstevigen. De schrapers die worden gebruikt zijn fijner van structuur en zachter en ronder. Vaak wordt hiervoor gekozen voor een Guasha steen van Jade, of rozenkwarts. Ook de techniek is veel zachter. De Guasha steen wordt met minimale druk over de huid bewogen in specifieke richtingen.

Op het lichaam: Hier is het doel verlichten van pijn, spierspanning verminderen en, zoals al eerder uitgelegd, het opheffen van blokkades in de energiebanen. Bij deze Guasha behandeling worden grotere oppervlaktes behandelt en er wordt meer druk op de schraper uitgeoefend. De Guasha tool kan ook hier een Jade-, hoorn of edelsteen zijn, of roestvrij staal, maar ik gebruik graag een Chinese soeplepel waarvan de kant wat platter is dan bij een Guasha steen voor het gezicht.

Guasha massage: Wie kan er baat bij hebben?

Net als bij Cupping– of Moxa therapie zijn er ook bij Guasha therapie bepaalde situaties waarin deze techniek beter vermeden kan worden. Ik gebruik dit echt als onderdeel van een hele Shiatsu behandeling. Meestal geef ik dan eerst een massage en eindig ik met Guasha of andersom als de situatie daar om vraagt. Bij bepaalde huidproblemen, wonden of ernstige acne kan Guasha maar beter vermeden worden op specifieke gebieden. Dus of jij er baat bij kan hebben weet ik pas als je bij mij komt voor Shiatsu behandelingen.