Emma Hollander

Emoties kunnen klachten veroorzaken

Ziekte oorzaak nummer 1 zijn emoties. Binnen de TCM is elk element gekoppeld aan een emotie. Ze zetten zich vast in het lichaam en kunnen daar pijn of klachten veroorzaken. Kijk maar eens naar de emotie frustratie. Niet een emotie die iets in beweging zet en dat voel je dan ook extra als je ergens pijn hebt waar je het liefst NU of eventueel morgen vanaf wil. Maar iets wat er al een tijd zit is niet zomaar als sneeuw voor de zon verdwenen dus geef het tijd en accepteer dat het in het nu nog pijn doet. Spierpijn is ook pijn, maar daarbij is de gedachte vaak dat het lekker is. Emoties zijn net als het weer; ze zijn er gewoon en je kan er niet omheen. Zorgen dat de zon weer gaat schijnen terwijl er regenwolken voor de zon drijven kunnen we ook niet veranderen.

Emoties en gekoppelde Elementen

Binnen de TCM is elk Element gekoppeld aan een emotie. Alle emoties zijn steeds in beweging en horen er allemaal bij, maar wanneer er een emotie te veel de overhand neemt of juist door de andere emoties wordt weggedrukt kunnen problemen ontstaan. 

5 elementen

VREUGDE is de emotie die hoort bij het Vuur element en in het bijzonder bij het Hart. We kennen dit wel van mensen met van de gezellige rode blosjes op de wangen (niet van het sporten) en een glistering in de ogen. Maar als de Vreugde overmatig aanwezig is kunnen klachten als hartkloppingen of moeite met inslapen ontstaan.  

PIEKEREN is de emotie die bij het Aarde element en dan vooral de Milt hoort. Als je veel nadenkt of je zorgen maakt, een opleiding doet waarvoor je veel moet leren, of tijdens je werk ben je vooral met je hoofd bezig dan leg je een grote druk op je Milt en Maag. Het kan op den duur leiden tot spijsverteringsklachten. Opgeblazen gevoel, constipatie, slechte eetlust.

VERDRIET is de emotie die bij het Metaal element en vooral bij de Longen hoort. Als je liefdesverdriet hebt of je bent een dierbare verloren dan ben je in de rouw. Na verloop van tijd lost dit op, maar als je erin blijft hangen en het niet kan loslaten zullen klachten ontstaan. Bijvoorbeeld wakker worden tussen 3:00 en 5:00 uur; de tijd van de Longen. Maar je kan ook het gevoel hebben dat je niet goed kan uitademen; letterlijk moeite hebben met loslaten.

ANGST is de emotie die hoort bij het element Water en in het bijzonder bij de Nierenergie. Angst is nodig, zodat je niet in een ongeluk terecht komt of van een heel hoge berg valt. Maar durf je de straat niet meer op of ben je continu angstig dan wordt er veel Nierenergie verbruikt. Klachten die kunnen ontstaan zijn pijn in je onderrug en/of knieën, ’s nachts moeten plassen.

WOEDE of frustratie is de emotie die hoort bij het Hout element en vooral bij de Lever. Normaal gesproken is de Leverenegie een energie die naar buiten wil. (Denk maar aan de bloembollen uit mijn lenteblog.) Ook zorgt het ervoor dat alle elementen en meridiaanstromen in beweging blijven. Maar door een overmaat aan Woede kan de Leverenergie uitgeput raken en uiteindelijk ervoor zorgen dat alles stagneert. Klachten die erbij horen zijn: PMS, hoofdpijn, ’s nachts wakker worden tussen 23:00 en 03:00 uur.     

Als het goed is zijn de emoties in balans. Op gezette tijden ben je heel vrolijk, kwaad of verdrietig. Als er een te vaak terugkomt of je hebt moeite met uit een bepaalde emotie te komen kan de Chinese Geneeswijze helpen om langzaam de balans te herstellen en te ondersteunen tijdens de lastige periodes. De Chinese Geneeswijzen zijn wel te vergelijken met een Slowfood recept uit een kookboek. Je neemt er de tijd voor. In dit geval de tijd voor jezelf; jezelf te verwennen, tot rust te laten komen, te laten herstellen, als preventieve behandeling om klachten te voorkomen.   

Mediteren

Naast de Shiatsu of Japanse acupunctuur die ik geef kan je zelf ook nog verandering teweegbrengen. Tijdens een van de bijscholingen die ik volgde leerde ik meer over het belang van meditatie. Dit verhaal, met een mooie metafoor, was voor mij wel een eyeopener.

Je hebt ooit een nieuwe keuken laten installeren met een betonnen werkblad waarin de kraan vastzit. Toch gaat op enig moment de kraan lekken, maar het repareren is door het beton nogal ingewikkeld. Elke ochtend het lekbakje leeggooien is nu een simpele oplossing. Maar ben je een paar dagen weggeweest dan is het bakje niet geleegd en stroomt het over.

Zo kan je ook naar meditatie kijken. Leeg elke dag je bakje waar alle emoties, gedachtes, stress in terecht komen en je voelt je een stuk helderder in lichaam en geest.   Jezelf aanleren om elke dag even te mediteren is misschien al een opgave op zich, maar als je steeds het doel voor ogen houdt en merkt dat je er baat bij hebt zal het makkelijker worden om het elke dag te doen. We slapen, eten en poetsen onze tanden immers ook elke dag.

Zijn jouw emoties in balans?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *