Yin / Yang; Van A tot Z(en)

Dit deed ik met de vragen uit mijn Shiatsu praktijk

Als Shiatsu therapeut krijg ik veel dezelfde vragen van cliënten die ik behandel. Wat kan ik er zelf aan doen om de klacht aan te pakken naast de behandelingen? Welke oefeningen kan ik doen die aansluiten op mijn klachten? Kan ik iets aanpassen in mijn voeding waardoor ik me beter voel en meer energie heb? Hoe kan ik meer rust ervaren in mijn lichaam en geest?

Zomaar een greep uit de veel gestelde vragen. Ik vind het altijd leuk om uitleg te geven over hoe de Traditionele Chinese Geneeskunde werkt. Het helder en nuchter vertalen naar wat we Westers kennen.

November 2020 ontstond hierdoor bij mij het idee om de scheurkalender Yin/Yang; Van A tot Z(en) te maken om kennis te delen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan. Die kennis wilde ik bundelen in en scheurkalender, omdat dit in deze vorm nog niet bestond!

Yin Yang; Van A tot Z(en)
evelien hogers fotografie

In China en Japan, waar Shiatsu en Acupunctuur oorspronkelijk vandaan komt, wordt regulier naast de TCG gebruikt. Daar in de ziekenhuizen wordt bijvoorbeeld acupunctuur en kruidengeneeskunde ingezet als ondersteuning bij herstel van een operatie of ziekte. In die cultuur zit ingebakken dat je goed voor jezelf zorgt. Heb je het snel koud? Dan kies je voor warme voeding en warme kleding. Het hele jaar door. Hierbij hoort dat men, van heinde en verre, op de warmste dag van het jaar naar het ziekenhuis gaat om zich met Moxa, op hun hoofd, te laten verwarmen. Ja, echt op de warmste dag! Dit werkt door tot in de winter waardoor je minder last zult hebben van Koude klachten. Is dat niet fascinerend?!

Dit soort weetjes vind je in de scheurkalender Yin/Yang; Van A tot Z(en) aangevuld met tips die mee bewegen met de seizoenen. Ga aan te slag met de simpele recepten en oefeningen en merk direct aan jouw lichaam wat de Traditionele Chinese Geneeskunde voor jou kan betekenen. Zo kan jij elke dag iets leren van de Oosterse leefstijl om zo een gezonder leven te leiden met als basis de Traditionele Chinese Geneeskunde. Als kleine toevoeging kom je hier en daar QR-codes tegen naar filmpjes, websites en leuke extraatjes in de vorm van kortingscodes.