Pols Shiatsu

Diagnosticeren voor een behandeling

Diagnosticeren is heel belangrijk als je een goede behandeling wil geven waar de persoon wat aan heeft. Dit doe je door middel van een gesprekje. Vragen waar iemand last van heeft en wat er opgelost zou moeten worden. Ook voel je de pols om te bepalen welke meridiaan er vol, leeg of gestagneerd is. Maar er is nog zoveel meer te voelen op de pols. In de Hara (buik) voel je ook welke meridianen aandacht nodig hebben. En je kan ook de tong bekijken, maar dat doe ik zelf niet meer. Dit kan helpen bij het uiteindelijk diagnosticeren voor een behandeling.

Wat het lastig kan maken is dat pols en hara niet hetzelfde aangeven. Maar als iemand bijvoorbeeld heeft aangegeven dat hij zijn arm niet kan optillen, dan kijk je of de polsdiagnose daar het beste op aansluit. Vervolgens kan iemand last hebben van verschillende leegtes of van klimaten.

Een Qi leegte, Yang leegte, Bloed leegte of Yin leegte. Met massage van bepaalde punten en soms een aanpassing in de voeding zullen de leegtes zich kunnen vullen, waardoor klachten verminderen.

Emma Hollander afspraak

De klimaten kunnen ook een lichaam binnendringen. Warmte, vocht, koude, wind of droogte. Dit kan door het voedsel wat je eet. Bv voedsel wat uitdrogend werkt, waardoor vloeistoffen in het lichaam minder worden. Maar warmte kan ook binnenkomen door het weer. Bijvoorbeeld een zonnesteek in de zomer.

Ook kijk je of er een relatie is tussen verschillende elementen. Is er een element te sterk waardoor de klachten ontstaan of is er een element juist te zwak waardoor de klachten ontstaan?

Hiervoor moet je een hoop symptomen kennen en weten bij welk element ze horen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Al zal iemand met een gecompliceerd beeld meerdere malen terug moeten komen om het probleem op te lossen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *