Gelaatskleuren

De betekenis van gelaatskleuren

Deze keer gaat het blog over kleuren. Geen herfstkleuren aan de bomen of kleurrijke groenten in maaltijden, maar kleuren die je kan zien in iemands gelaat; de betekenis van gelaatskleuren. De kleur die opvalt kan namelijk iets vertellen over hoe de persoon zich voelt. We kennen allemaal wel dat we zo bleek zien als een vaatdoek van misselijkheid of de gele kleur die pasgeboren baby’s kunnen hebben.

Zo kan je de volgende kleuren toevoegen aan een diagnose:

Rood

Deze kleur verteld iets over het hart en het bloedvatenstelsel. Een rode huid in het gezicht komt door verwijde haarvaten. Bloed stroomt daar naartoe waardoor de huid de kleur van het bloed aanneemt. Yin voedsel kan ervoor zorgen dat de huid chronisch rood wordt. Het yin zorgt dat de haarvaten verwijden. Snoepjes, kruiden, alcohol, vruchten en vruchtensappen, emotionele ervaringen. Het Yang zorgt weer voor een snellere hartslag en circulatie. Denk maar aan lichaamsbeweging.

Wit

Een witte of bleke huid houdt direct verband met de longen en dikke darm. Als de longen verstopt of gespannen zijn dan wordt de bloedcirculatie gehinderd en wordt de huid wit. De longen hebben het vooral moeilijk met het roken van sigaretten en overmatige vetconsumptie. Te veel vet en cholesterol in voeding vermindert de opname van zuurstof in het bloed. Als iemand meer last heeft van constipatie, raakt het bloed in het spijsverteringskanaal gestagneerd. Geen paniek; er is geen echte blokkade maar het werkt gewoon minder goed. Maar dit kan er dus ook voor zorgen dat de huid een witte kleur krijgt.

Geel

Dit is de kleur die bij de lever en de galblaas hoort. Gal en andere leverproducten geven een gele verkleuring aan ogen en huid. Geelzucht bijvoorbeeld.

Bruin

Ik denk nu vooral aan de bruine verkleuring van de zon nu ik op een zonnige dag dit blog aan het schrijven ben. Maar het heeft in deze context meestal te maken met de nieren. Als de nieren niet goed werken wordt de kleur van het bloed donker en dat is dan ook te zien op de huid. Vooral het gebied onder de ogen en aan het bovenste deel van de wangen. Als de bruine verkleuring meer rond de neusbrug te zien is dan heeft dat vooral te maken met de maag en milt na overmatige consumptie van yin-voedsel.

Blauw

Deze kleur zegt iets over lever, maag, milt en pancreas. Vaak te zien bij de slapen, neusbrug en huid tussen de ogen. De gebieden corresponderen met lever en milt. Als daar een blauwe zweem te zien is dan is er in die organen een verminderde circulatie. Ze wijzen op koude. Meer yange activiteiten helpen zoals lichaamsbeweging, Shiatsu.

Dus, kijk maar eens om je heen of je iets uit de gezichten kan aflezen die je tegenkomt. Ik ben benieuwd wat jou opvalt!

Gelaatskleuren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *