Cupping

Het doel van een cupping massage

Zoals bij zoveel technieken in de TCM (Traditional Chinese Medicine) is ook bij cupping therapie het doel om de Qi te laten stromen door stagnaties op te heffen en de doorbloeding te stimuleren. Hierdoor kan het zelf helend vermogen van het lichaam aan de slag om het herstel te bevorderen. Meestal worden de cups gebruikt op schouders, rug of nek als daar de spanning en eventuele pijn het grootst is. Soms worden de cups op een plek gezet en soms wordt ermee gemasseerd. Een cupping massage kan helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen en toxines. Cupping therapie is niet voor iedereen. Ik gebruik het alleen als jouw specifieke situatie daar om vraagt en jouw conditie het toelaat op dat moment.

Cupping behandeling in Amsterdam: terug in de tijd

Cupping is een oude therapievorm die al duizenden jaren wordt toegepast in verschillende culturen. De oorsprong voert terug naar het oude Egypte waar het werd ingezet als genezingsmethode. Vanuit daar verspreidde de cupping behandeling zich onder andere naar China en zelfs naar Europa in de middeleeuwen. In de Chinese geneeskunde worden de glazen cups veel gebruikt met als doel het lichaam te reinigen, pijn te verlichten en de energiebalans te herstellen. Door met een vlam de glazen cup verwarmen en snel op de huid te zetten zal de cup zich vacuüm zuigen. Deze techniek gebruik ik zelf niet; ik maak liever gebruik van plastic cups die zonder vuur ook te hanteren zijn. Na een cupping behandeling in Amsterdam en voel je herboren, want de Qi in het gebied kan weer stromen.  

Cupping therapie bij topsporters

In de wereld van de topsporters zie jecupping geregeld donker gekleurde cirkels. Bijvoorbeeld bij de oud Olympisch zwemmer Michael Phelps waren de kringen op schouders en rug vaak te zien. Als onderdeel van herstelbehandelingen als de spieren pijn doen of in tijden van blessures biedt cupping therapie uitkomst. Doordat de cups de huid vacuüm zuigen ontstaan paarse, blauwe of rode cirkels. De kleuren geven aan wat er op die plek aan de hand is en dat de afvalstoffen uit de diepere lagen omhoog komt om vervolgens afgevoerd te kunnen worden. In het geval van Michael zal een cupping behandeling helpen zijn spieren losser te maken waardoor hij meer bewegingsruimte krijgt en beter kan presteren.