cupping

Cupping

Soms zie je mensen rondlopen met ronde, paarse of rode vlekken op hun lichaam. Maar waar komt dat door? Weet je nog dat de Australische zwemploeg tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio ermee rondliep? Michael Phelps had er veel baat bij en het hielp hem om beter te herstellen na de wedstrijden.

Cupping is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen en kan net als Moxa als aanvulling worden ingezet bij een Shiatsu-behandeling. Moxa voegt warmte toe aan het lichaam, maar bij cuppen haal je er juist iets uit. Dat iets is een externe pathogeen; hitte, wind, koude of damp. Deze pathogeen kan je lichaam binnendringen en kan je verkouden of ziek maken. Ook stagnaties kan je met cuppen oplossen zoals een Qi-stagnatie of een bloedstagnatie.

Cupping

Wat is cupping?

Door de zuigkracht van de cup trek je de huid wat van de spieren weg en wordt er energie, en vaak ook materie (vocht, slijm, bloed), naar een punt gezogen en uit je lichaam gehaald.
Na een paar minuten kan er al een gekleurde cirkel ontstaan. Aan de kleur van de cirkels kan het een en ander worden afgelezen.

Rood: hitte
Paars: stagnatie
Blauw: koude

De traditionele manier van cuppen is vuurcuppen. Een cup is een glazen bolletje. Er bestaan verschillende maten waardoor ze geschikt zijn voor allerlei plekken op het lichaam of als het beter is dat de zuigkracht niet te veel is. Die zuigkracht krijg je door de cup te verwarmen. Dit doe je met een vlam. Door je verwarmde cup snel op het punt te zetten, waar iets uit moet, trekt de cup de huid vacuüm en blijft vastzitten.

Daarnaast wordt bloedendcuppen en glijdend cuppen ingezet om de energie in de meridiaan te activeren en de doorstroming te bevorderen:

Bloedend cuppen:
Om een EPF, hitte bijvoorbeeld, te verwijderen moet de huid een beetje open gemaakt worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met een soort hamertje met kleine naalden. Vervolgens zet je de cup erop om wat bloed uit het punt te halen. Ook bij een bloedstagnatie kan het verlichtend werken, omdat je door een klein druppeltje uit het lichaam te halen het bloed op die plaats weer kan laten stromen.

Wat wel handig is om van tevoren te weten is of iemand bloedverdunners gebruikt. Dan is bloedend cuppen niet aan te raden.

Zelf maak ik gebruik van siliconen cups waar geen vuur bij aan te pas komt.

Glijdend cuppen:
Met cuppen kan je ook een Qi-stagnatie oplossen. Dit kan door glijdend cuppen. Door een laagje olie op de huid te smeren kan je de cup bewegen over de plek waar Qi gestagneerd is.

Wanneer kan cupping worden ingezet?

Cupping is niet altijd de beste behandeling. Daarom stel ik altijd een diagnose waarbij ik van tevoren de pols voel om te checken of dit bij jouw lichaam past en of cupping het gewenste effect gaat geven. Daarnaast gebruik ik Shiatsu waardoor je een op maat gemaakte behandeling krijgt.

Cupping kan helpen bij nek-, rug- en schouderklachten, tenniselleboog, RSI, (sommige soorten) hoofdpijn en pijn door overbelasting. Mocht je een fotoshoot of een feest op de planning hebben staan waarbij je niet met vlekken gezien wil worden dan is het verstandiger om op een ander moment te komen of het even te melden natuurlijk.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *