vermoeidheid

Zelf vermoeidheid aanpakken wanneer een Shiatsu massage niet mogelijk is

Vermoeidheid komt veel voor. Voor mij altijd een leuke uitdaging om erachter te komen waardoor jij de vermoeidheid voelt. Sta je op met vermoeidheid of merk je het juist aan het einde van de dag? Heb je er last van na het eten? Altijd op dezelfde tijd? Zo ontdek ik bij welk element of orgaan de vermoeidheid hoort en kan ik daarop mijn Shiatsu behandeling aanpassen. De zwakste meridianen voeden met energie door ze te masseren.

Maar ook als ik niet masseer kan je toch werken aan jezelf. In mijn Shiatsu praktijk geef ik veel adviezen om het een en ander aan te passen ter ondersteuning van de behandeling. Soms is dat drastisch, soms maar een kleine aanpassing. Nu we onszelf drastisch moeten aanpassen om zoveel mogelijk te voorkomen dat we ziek worden zien we dat we daar best toe in staat zijn. We zijn veerkrachtiger dan we denken.

Nú is het de tijd om uit te proberen welke voeding goed is voor jouw lichaam. Waar voel ik me goed bij en waarbij niet? Waar krijg ik energie van en waarvan niet? Hoe lang duurt het om een warm ontbijtje te maken en wat vind ik lekker in de ochtend? Nieuwe gewoontes aanleren kost even wat tijd, maar laten we dat nu net iets meer hebben dan anders nu we veel thuis zijn. Ideaal om te experimenteren!

Dus, wil jij al tijden iets in je voeding aanpassen of uitproberen? Begin vandaag nog!

Wat kan ik dan testen?

Om vermoeidheid aan te pakken houd ik het nu bij tips die te maken hebben met voeding, maar jouw vermoeidheid kan ook te maken hebben met een gebrek aan slaap of een burn-out.  

Warm ontbijt om vermoeidheid te voorkomen.
Een paar algemene regels waar je je aan kan houden voor het warme ontbijt zijn: gekookt, opgewarmd zonder magnetron, zonder (dierlijke) melkproducten, zonder brood. Het voordeel van een warm ontbijt is dat je je lichaam niet afkoelt met rauw fruit of yoghurt. Zo blijft de temperatuur op pijl en gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van je lichaam. Tegelijk kan je dan testen waar je het langst op kan werken zonder trek te krijgen. Sommige mensen varen wel bij granen en gekookt fruit of groente. Anderen hebben baat bij vet en eiwit. Een omelet met groente of linzensoep. Lees hier meer tips over warm ontbijten.

Melkproducten, bananen, citrusvruchten.
Deze producten kunnen voor vermoeidheid zorgen. In de Chinese Geneeswijzen zijn deze voedingsmiddelen dampvormend. Je zou ‘damp’ kunnen vergelijken met een kaasfonduepan waar, na de maaltijd, nog wat aan de randen vastgeplakt blijft. Het gevoel dat je mist in je hoofd hebt of hoofdpijn die voelt alsof je een strakke band om je hoofd hebt. Dit kan je ervaren als je last hebt van damp. Soms merk je de vermoeidheid direct na de maaltijd, soms later. Je lichaam heeft dan moeite met het verteren ervan, waardoor er veel energie verbruikt wordt die eigenlijk ergens anders voor gebruikt zou moeten worden.

Hoe test ik dat?

Je kan het testen door een maand de producten, waarvan je denkt dat het wel eens invloed kan hebben op jouw energieniveau, te laten staan. Dat is misschien even een uitdaging. Stel je hebt kaas een maand laten staan. Na een maand kan je weer eens een blokje kaas nemen bij de borrel of een tosti met kaas. Merk je verandering? Dan weet je dat dit is wat je achterwege zal moeten laten of als dat heel lastig is beperken tot een minimum. Extra genieten van de momenten dat je het wel eet.

boekweitpannenkoeken

Heb je het snel koud of is er geen product wat je zou kunnen laten staan dan moedig ik je aan om met het warme ontbijt te experimenteren. Maak een grote pan soep en warm daar ’s ochtends een kom van op. Of eet de kliekjes van de avondmaaltijd van de vorige avond. Wil je liever een zoete variant dan kan je bv. rijst of boekweitpannenkoeken (bijvoorbeeld de boekweitpannenkoeken van ‘Uit Pauline’s Keuken!) met gekookte appel of peer proberen.

Succes met de ontdekkingen en laat jouw ervaringen achter in een bericht!