TCM voeding

Bloed voeden met voeding volgens TCM

Of je nu herstelt van een operatie, net bent bevallen of je zal altijd op moeten letten of je genoeg ijzer binnen krijgt, TCM voeding kan een rol spelen in het herstelproces. Omdat ik zelf een tijd bloed gegeven heb aan Bloedbank Sanquin weet ik dat het wel 5 weken kan duren voordat je hebt aangevuld wat je hebt weggegeven. En dan gaat het om 550 ml bloed wat je achter laat. Een beetje hulp van goede voeding kan dan geen kwaad. Gelukkig is er veel om uit te kiezen. Ook als je geen vlees of vis eet zijn er goede alternatieven.

Inmiddels heb ik een aantal kookboeken verzameld waar de voeding volgens TCM centraal staat, want voeding is een medicijn. Zelfs het kookboek met Chinese recepten, (De Shanghai keuken) wat niet gericht is op de TCM, bevat veel ingrediënten die overeen komen. Vanuit de TCM wordt er gekeken naar de energetische temperatuur. Dat kan van het ingrediënt zelf zijn, maar ook te maken hebben met de manier van bereiden. Een pepertje is bijvoorbeeld heel heet en een komkommer is verfrissend. Daarom zie je ze vaak in een zelfde maaltijd om wat balans te brengen. Een ei of granen zijn meer neutraal; een goede basis. Als je iets bakt of op de bbq legt is het heel heet. Salades met veel rauwe groentes of fruit zijn heel koud. En ijs is ook heel koud uiteraard.

 Naast de temperatuur kijken ze in de TCM voeding naar de werking op een orgaansysteem van een bepaald ingrediënt. Groene voedingsmiddelen, zoals spinazie of boerenkool, en de zure smaak, werken meer op Lever en Galblaas; het Hout-element. Wit gekleurde voeding, zoals bloemkool of peer, of met een pittige smaak, werkt meer op Long en Dikke darm; het Metaal-element.   

  • Vuur-element = rode voedingsmiddelen en bittere smaak
  • Aarde-element = geel/oranje voedingsmiddelen en zoete smaak
  • Water-element = blauw/zwarte voedingsmiddelen en zoute smaak

Bloedleegte. Wat is dat?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt er net op een andere manier gekeken naar bloed. Net als Qi moet Bloed in beweging blijven. Qi kan je zien als Yang en Bloed als Yin.

Maar kijk je er net weer, vanuit een ander perspectief naar, dan kunnen Qi en Bloed ook weer worden onderverdeelt in Yinne en Yange kwaliteiten. Maar dit ter zijde.

Bloedleegte is een van de condities die kan ontstaan in ons lichaam. De symptomen die erbij horen zijn wel vergelijkbaar met die van bloedarmoede zoals we die hier in het Westen wel kennen. Hier wordt dat gekoppeld aan de hoogte van je HB. In de TCM kijk je naar de symptomen, hoe de pols voelt en hoe iemand eruit ziet met eventueel daaraan gekoppeld wat iemand eet. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van Bloedleegte. Duizeligheid, bleek uiterlijk en bleke lippen zijn de belangrijkste algemene symptomen. Daarnaast zijn er nog wat symptomen die uitwijzen om welk orgaan het gaat; meer Lever- of toch meer Hart Bloedleegte.

Hoe kan voeding helpen bij het voeden van Bloed?

Om je Bloed te voeden kan je aan elke maaltijd iets toevoegen wat het Bloed helpt op te bouwen. Lange tijd kleine hoeveelheden werkt effectiever dan korte tijd heel veel tegelijk. Als je het ook nog snel koud hebt kan je ook kruiden toevoegen aan maaltijden of theetjes om je spijsvertering optimaal te laten werken, zodat het makkelijker wordt voor je lichaam om de Bloedvoedende voedingsmiddelen daadwerkelijk om te zetten naar Bloed.

Voor verwarmende kruiden kan je denken aan de kruiden die je zou gebruiken in een winterse maaltijd.

  • Kaneel, kruidnagel, gember, geelwortel, kardemom enz.

Hiernaast kan je je maaltijden aanvullen met Bloedvoedende voedingsmiddelen als:

  • Paddenstoelen, quinoa, noten, bonen, bottenbouillon, orgaanvlees, abrikozen, (rode) dadels, vijgen, bieten, pastinaak, spinazie, lotuswortel, enz.  

Dit is slechts een handje vol van de mogelijkheden, maar zo krijg je een idee.

In mijn Ebook – ‘Hoe voeding jouw Qi kan versterken’ deel ik veel tips over hoe je TCM voeding voor je kan laten werken om meer energie te krijgen. Daarin deel ik meerdere recepten, maar het is vooral gericht op het ontbijt.

Recept Bloedvoedende thee

thee

Ingrediënten voor een 3 koppen thee:

2 Jujube (rode dadel – verkrijgbaar bij Aziatische supermarkt)

1 flinke schijf verse gember

20 Goji bessen

Optioneel: 1 of 2 longan fruit (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkt)

Of honing

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en gooi de Jujube en gember erbij en kook het zachtjes voor een half uur. Voeg vervolgens de goji bessen toe en kook het geheel nog eens 10 minuten.

Zeef het en drink de thee over de dag verspreid.

  • De longan fruit kan je eventueel tegelijk met de goji bessen toevoegen, maar ze zijn erg zoet dus veel zal je niet nodig hebben.