8 schatten recept

Afgelopen week fietste ik weer eens naar China Town hier in Amsterdam om bij Amazing Oriental op de Nieuwmarkt wat Chinese voedingsmiddelen in te slaan voor de komende maanden. Want ik hoewel ’t buiten nog warm is gaan we ook al richting de herfst. Meer Yin en koude in de dagen. 8 is het getal wat oneindigheid symboliseert en de Chinezen geloven dan ook dat dit recept je langer laat leven. Het wordt vaak gemaakt om Nieuwjaar te vieren in China. Het leuke van dit recept is dat je zelf de 8 schatten kan samenstellen al kwam ik in mijn onderzoek ook wel 9 of 12 schatten tegen. Dus je kan er je eigen draai aan geven; naar eigen smaak invullen. Ik deel graag een recept hoe ik ‘m zou maken. Bovendien voedt dit recept de Milt-energie.

Fijn voor als je last hebt van vermoeidheidsklachten of spijsverteringsklachten waarbij je ontlasting wat brijig is. Als je een koukleum bent is dit ook een goed recept om eens te maken. Maak een grote hoeveelheid zodat je ’s ochtends een portie kan opwarmen. Dit is ook een goed recept voor als je ziek bent of net een operatie achter de rug hebt of net moeder bent geworden. Het kost je lichaam niet veel energie om het te verteren en tegelijkertijd krijg je wel veel voedingstoffen binnen om het herstel te bevorderen. Het recept is Bloed voedend, 

Door ’s ochtends warm te ontbijten help je de Maag/Milt-energie. Tussen 7:00 en 11:00 uur is de toptijd van deze organen die de energie uit je voeding halen voor de rest van de dag. Gooi je alleen koude voedingsmiddelen in je maag dan ben je een deel van je energie al kwijt aan het opwarmen voordat het verteerd kan worden. Yoghurt met rauw fruit is bijvoorbeeld een thermisch heel koud ontbijt. Als je ’t al snel koud hebt kan je dit beter laten staan en vervangen door iets wat opgewarmd/gekookt is.  

OPTIES VOOR 8 SCHATTEN

Zelf ben ik groot fan van recepten waar je zelf alles kan aanpassen op je eigen smaak, het seizoen of je behoefte aan warme of juist verkoelende voedingsmiddelen. Echt aan te passen op jouw constitutie. Dat vind ik de kracht van de Chinese Geneeskunde. Er wordt gekeken naar wat het individu nodig heeft om zich beter te voelen. Nu deel ik alleen een recept voor als je ’t snel koud hebt, omdat hier de meeste mensen (vrouwen vaker) last van hebben.  

Rode bonen                    Rode dadels (Jujube)                   Lotuszaden                     Kaneel

Zwarte bonen                 Rozijnen                                         (Wal)noten                     Honing

Rijst (kleef)                      Goji bessen                                    Zaden                               Kruidnagel

Multi granen mix            Gedroogde paddenstoelen        Sesamzaad                      Gember plakjes (vers)

  • Te vinden bij de Chinese Toko. Bijvoorbeeld: Amazing Oriental op de Nieuwmarkt in Amsterdam

RECEPT

8 ingrediënten recept

Stel je eigen schatten samen uit bovenstaande lijst of laat je fantasie de vrije loop en kies wat jou lekker lijkt. Zo zou ik ’t doen.

200 gr Multi granen mix

10 gram rode bonen

2 gedroogde rode dadels (jujube)

10 lotuszaden

10 gr rozijnen

10 gr goji bessen

1 kaneelstokje

2 schijfjes verse gember

Laat de Multi granen mix, rode bonen, rode dadels en lotuszaden een nachtje weken in water. Voeg kruiden, rozijnen en goji bessen pas toe als je ’t gaat koken.

Breng ’t aan de kook en laat een uur koken tot het water zoveel mogelijk is opgenomen en een zachte, wollige structuur ontstaat. Voeg ruim genoeg water toe om langer te laten koken dan dat het alleen gaar is. Je kookt ’t langer om het verteringsproces makkelijker te maken.

Eventueel kan je ’t nog afmaken met wat honing of aan het einde een peer of ander stuk fruit meekoken.

Wil je meer inspiratie opdoen voor 3 elementen voeding dan kan je hier nog een paar recepten vinden.

Smakelijk!