Herfst

5 tips voor de herfst

Een nieuw seizoen is aangebroken. Herfst! In deze blog geef ik je 5 tips voor de herfst, om deze gezond door te komen. De herfst is een seizoen waarin je oogst wat je in de lente hebt gezaaid en in de zomer opgebouwd hebt. En het seizoen waarin je weggooit wat je in de winter niet meer nodig hebt. Het is, volgens de oude Chinezen, het seizoen van het Metaal-element waar de organen Longen en Dikke darm toebehoren. De Longen nemen energie op en verspreiden het door het lichaam en de Dikke darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is.

Kwaliteiten van het metaal-element zijn:

NauwgezetDiscipline
RustigRecht
Gevoel voor kwaliteitVerzorgd
StructuurSymmetrisch gestel
ControleFijne gelaatstrekken met kleine
botten en compacte spieren

Als je dit rijtje leest ken je vast wel iemand die aan deze eigenschappen voldoet. Groote kans dat je met een Metaal type te maken hebt.

Tip 1: Neem afscheid

Tijd voor de najaarsschoonmaak! Maak je huis schoon en gooi weg wat waardeloos geworden is of verkoop ’t als het nog wel van waarde is.
Begin met het loslaten van emoties of gewoontes die niet langer zinvol zijn. Loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.  Gun jezelf wat tijd, want het opgraven van goud uit de aarde lukt ook niet in één dag.

Tip 2: Laat je masseren

Shiatsu therapie kan helpen de klachten te verminderen die zijn ontstaan door een disbalans in het Metaal-element. Klachten waar je in de herfst last van kan krijgen zijn droge gebarsten lippen, droge of verstopte neus en keel, droge hoest en frequente verkoudheden. Andere klachten kunnen zijn: huidaandoeningen waaronder eczeem of een droge huid, constipatie, ademhalingsstoornissen of verdriet.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Shiatsu massage

Tip 3: Verzorg je longen

Versterk je Longen tegen een aanval van Wind. (Wind = hoe Chinezen een verkoudheid noemen bv.) Maak voor jezelf een kop thee met verse gember als je het snel koud hebt, last hebt van spierpijn en niezen, helder snot. Gember verwarmd en versterkt het afweersysteem. Daarbij is gember helend bij spijsverteringsklachten, misselijkheid en vermoeidheid na het eten of een opgeblazen buik. Heb je eerder last van een droge pijnlijke keel, hoofdpijn, koorts en geel snot? Dan kan je beter een kop muntthee drinken. Munt is sterk verkoelend dus gebruik het met mate in de koudere seizoenen.

Wil je meer weten over verwarmende en verkoelende voeding? Lees dan mijn blog hierover.

Tip 4: Haal bewust adem

Doe ademhalingsoefeningen. Denk aan Qi Gong of yoga of doe de meridiaanstrekking hieronder om de energie in het Metaal-element in beweging te zetten. De ideale tijd voor ademhalingsoefeningen is, volgens de Chinese orgaanklok tussen 5:00 en 7:00 uur, wat de tijd van de Dikke darm is.

Tip 5: Versterk je Metaal element

Met voeding kan je een hoop bereiken. De Chinezen kijken naar de thermische werking van hun levensmiddelen en passen hun dieet aan op wat goed is voor hun systeem of wat past bij een seizoen. Deze groentes en vruchten versterken je Metaal-element en beschermen je lichaam tegen droogte. Maak er wat lekkers mee!

 • Wortels
 • Zoete aardappel
 • Bieten
 • Radijs
 • Pompoen
 • Spinaze
 • Zilvervliesrijs
 • Spruiten
 • Paprika
 • Kool
 • Appels
 • Vijgen
 • Peren

Ik hoop dat je iets aan deze 5 tips voor de herfst hebt! Hoe zorg jij er voor dat je de herfst gezond door komt?

1 gedachte over “5 tips voor de herfst”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *