3 ontbijtjes om fit de dag in te gaan volgens de TCM

Als je je nog nooit eerder verdiept hebt in de Chinese Geneeswijzen kan ik me voorstellen dat het erg complex is. Ik zal proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) gaat het vaak over ‘voeden van Qi’. Door het Qi te voeden houd jij je emmer met energie goed gevuld en als je niet meer gebruikt dan je bijvult zul je je fit voelen. Je kan je Qi voeden en daarmee fit worden door middel van een Shiatsu massage, Tai Chi of yoga, maar ook door middel van voeding.

Om de Qi goed te voeden raad ik je aan om ’s ochtends warme ontbijtjes te maken. Het voordeel van een warm ontbijt is dat je je lichaam niet afkoelt met rauw fruit of yoghurt; dit is sterk afkoelend (denk maar aan je verbrande huid insmeren met yoghurt, dan koelt het heerlijk af) en kan op den duur klachten geven in je spijsvertering. Ook kan je het sneller koud krijgen. Door een warm ontbijt blijft de temperatuur op pijl en gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van je lichaam.

Een paar algemene regels waar je je aan kan houden voor het warme ontbijt zijn:

  • Gekookt
  • Opgewarmd zonder magnetron
  • Geen (dierlijke) melkproducten
  • Geen brood
  • Gebruik pure producten
Tegelijk kan je testen waar je het langst op kan werken zonder trek te krijgen. Sommige mensen varen wel bij granen en gekookt fruit of groenten. Anderen hebben baat bij vet en eiwitten. Een omelet met groenten of een linzensoep.

Mijn 3 lievelingsontbijtjes

Bottenbouillon

Regelmatig maak ik van bijvoorbeeld een hele kip of kippennek (het liefst biologisch) een bottenbouillon. Ik doe dit in een grote soeppan met wat groenten zoals winterpeen, ui en een prei en met een flinke snuf zout en peper. Ook voeg ik kruiden toe zoals laurier, tijm, rozemarijn en/of jeneverbessen.

Ik laat de soep zo’n 3 uur pruttelen waarna ik de bouillon zeef. Het vlees van de botten doe ik graag terug in de bouillon, maar het kan eventueel ook voor een andere maaltijd gebruikt worden.

Laat de soep afkoelen en bewaar in de koelkast, of je kunt het in porties invriezen. Als je dat in een ijsblokjesvorm doet kan je ’s ochtends precies opwarmen wat je nodig hebt. Bij zo’n soepje voel je de energie je lichaam instromen.

 

ontbijtsoep

Bouillon van shiitake of misosoep

Dit is een heerlijk alternatief voor als je geen vlees eet of daar een dagje geen behoefte aan hebt. Shiitake bouillon zit vol met vitamine B en mineralen en het heeft een wat vlezige structuur die heerlijk is. Deze paddenstoel wordt al heel lang gebruikt in de Chinese Geneeskunde en als medicijn helpt het je immuunsysteem te versterken. Fit worden én  gezond eten, win-win!

De Shiitake vind je vaak gedroogd. Laat de paddenstoelen trekken in een kom gekookt water en voeg eventueel wat gekookte groenten naar keuze toe.

Ook misosoep is een goede vegetarische optie. Neem een eetlepel misopasta en voeg dat toe aan een kom gekookt water. Gooi er nog extra groenten door zoals wortels, champignons (extra handig als je dit al in een bakje gesneden en gekookt klaar hebt staan) en kombu (zeewier), een klein beetje verse gember en je hebt in een mum van tijd een ontbijtje in elkaar gedraaid.

 

Kliekjes van de vorige dag

Heb je de vorige avond een grote pan nasi, pompoensoep of een quiche gemaakt en heb je hier wat van over? Dan kan je dit de volgende dag als ontbijt eten! Weggooien is zonde, niet waar?!